Een NFT of non-fungible token is een digitaal certificaat om te bewijzen dat iets jouw eigendom is. In de wereld van crypto kan een NFT dan ook van alles zijn, belangrijke documenten, wereldberoemde schilderijen en zelfs twitter berichten van beroemdheden.

Voor gebruikers zijn er dus een heleboel interessante NFT’s te vinden. Maar welke de beste NFT is, is moeilijk te zeggen. Er zijn namelijk nog te veel NFT’s die heel uniek zijn en een bepaalde waarde hebben. Daarom hebben NFT’s ook een eigendomscertificaat, hierdoor weet iedereen welke NFT van jou is. Vind hier meer informatie over wat een NFT is.

Interessante NFT collecties

Het jaar 2021 is ongetwijfeld het jaar waarin NFT’s populair werden. Heb je basiskennis van crypto, hou je van kunst, sport of games dan heb je zeker wel gehoord over deze trend. Met de opmars van zoveel nieuwe NFT’s is het moeilijk te zeggen welke NFT interessanter is dan de andere.

NFT-collecties worden het meest geslagen op de Ethereum blockchain. De meest opmerkelijke collecties op dit moment zijn CryptoPunks en CryptoKitties, omdat ze de eerste in hun soort zijn en nog steeds behoren tot een van de meest populaire en dure NFT collecties.

Wat zijn NFT Collecties?

Als je van plan bent om een NFT te kopen is het belangrijk om te weten wat voor soort NFT je wilt kopen. Wil je een losse NFT kopen of een token uit verschillende collecties? Hieronder wordt uitgelegd wat een NFT-collectie inhoudt.

Als een ontwerper of een artiest meerdere NFT’s uitbrengt binnen een bepaalde serie kun je spreken van een NFT-collectie. In de meeste gevallen zijn het bepaalde NFT-tokens met dezelfde vergelijkbare eigenschappen. Binnen zo een collectie kun je dan weer een onderscheid maken in zeldzaamheid. Hoe zeldzamer een NFT-token binnen een bepaalde collectie, hoe meer die oplevert.

NFT collecties kunnen in grootte heel erg uitlopen. Zo bestaan er collecties van honderden NFT’s, maar ook collecties van 1000 of 10.000 tokens. Op dit moment bezit een van de grootste NFT collecties bijna 10.000 tokens. Dit kan in de toekomst natuurlijk oplopen. 

Waar NFT collecties te vinden? Top 3 platformen

NFT-collecties kun je vinden op NFT-marktplaatsen. Omdat er een aantal marktplaatsen zijn kan het moeilijk zijn om er een betrouwbare uit te kiezen. Het is mogelijk een NFT te kopen met iDEAL, door eerst crypto te kopen.

Hieronder worden er enkele van de bekendste NFT-marktplaatsen omschreven:

Binance NFT

Binance NFT marktplaatsBinance is de tweede grootste cryptocurrency exchange in termen van handelsvolume. Ook biedt deze marktplaats de mogelijkheid om NFT’s te kopen en verkopen. De Binance NFT-marktplaats accepteert ETH, BNB, en USB. Dit is een van de redenen waarom ontwerpers gebruik maken van deze marktplaats. 

Het doel van Binance NFT is om een unieke NFT-marktplaats te ontwikkelen om zo nieuwe partnerschappen aan te gaan.

Hiernaast beschikt Binance ook over zijn eigen NFT wallet app.

Sorare

Sorare marktplaatsSorare is een Blockchain fantasie voetbal spel waar je beloond kunt worden voor het opzetten van je eigen team, deelname aan virtuele toernooien en het verhandelen van virtuele collectible cards. 

Ben je een voetballiefhebber dan moet je zeker handelen op Sorare. Op deze marktplaats kun je zelfs geld verdienen als leden van jouw virtuele team scoren tijdens een echt voetbalwedstrijd.

Opensea

OpenSea marktplaatsOpenSea is een van de grootste NFT-marktplaatsen op dit moment. Op dit platform kunnen bezoekers namelijk gemakkelijk navigeren en hun zoekopdrachten filteren. Het biedt een breed scala aan digitale collecties waaronder games, kunstwerken, domeinnamen, ruilkaarten, muziek, GIF’s, NBA-souvenirs en nog veel meer. 

4 Populaire NFT Collecties van 2022

Vandaag de dag worden er elke dag verschillende NFT-projecten gelanceerd. Zelfs wereldberoemde zangers, filmsterren en andere publieke figuren doen hieraan mee. Door de toename van dit soort figuren kan dit leiden naar veelbelovende NFT’s in 2022. 

Veel meer mensen investeren in digitale activa en dat kan leiden tot populaire NFT’s wat als gevolg kan hebben een exponentiële stijging van de verkoop van NFT. Op dit moment zijn er duizenden NFT’s op de blockchain.

Maar welke NFT wordt populairder dit jaar? En in welke NFT moet je investeren? Hieronder zijn enkele van de meest populaire NFT-projecten van dit moment opgesomd:

  • CryptoPunks
  • Bored Ape Yacht Club
  • Axie Infinity
  • Cool Cats 

CryptoPunks 

CryptoPunks collectiesCryptoPunks was een van de eerste NFT-projecten op de Ethereum blockchain. Gelanceerd in 2017 door Larva Labs werden ze algoritmisch gegenereerd en hebben ze een collectie van 10.000 unieke verzamelbare tokens. Het bedrijf werkte samen met twee Canadese software ontwikkelaars om deze collectie te creëren.

De personages in dit NFT-project zien eruit als gepixelde versie van punkers die kunnen worden gekocht, verkocht of waarop gebruikers een bod kunnen doen. Deze punks hebben speciale achtergrondkleuren zodat kopers de status van het digitale goed kunnen zien.

Bored Ape Yacht Club 

Bored Ape Yacht ClubEen andere bekende NFT collectie is de Bored Ape Yacht Club (BAYC). Bekende namen die in BAYC hebben geïnvesteerd zijn talkshowpresentator Jimmy Fallon, muzikant Future, muziekproducent DJ Khaled en YouTuber Logan Paul. De laatste beroemdheid die zich bij de groep heeft aangesloten is de Amerikaanse rapper Eminem.

BAYC is gemaakt door Yuga Labs en bevat geanimeerde apen die verschillende kenmerken en zeldzaamheden hebben. Het NFT-project heeft een collectie van 10.000 unieke Bored Apes. De hoogste prijs waarvoor een BAYC NFT is geveild is 769 ETH of 2,3 miljoen USD.

Axie Infinity 

Axie InfinityNog een bekende NFT-project is het spel Axie Infinity. Het is een play-to-earn blockchain-game en bevindt zich in de metaverse. Het werd oorspronkelijk gelanceerd in mei 2018 en is het afgelopen jaar enorm populair geworden.

De officiële website legt het spel uit als een “universum vol fascinerende wezens, bekend als Axies, welke spelers als huisdieren kunnen verzamelen”.De duurste Axie die ooit is verkocht kostte 820.000 dollar en de game heeft dagelijks 2.800.000 actieve spelers, meldt de website.

Cool Cats

Cool CatsDe populaire NFT collecties worden afgesloten met de Cool Cats die bestaan op de Ethereum-blockchain. Gelanceerd in juni 2021 bestaat het uit 9.999 unieke karakters die gebaseerd zijn op een blauwe kat-animatie. Maar wat elk van deze personages uniek maakt is de combinatie van de verschillende gezichtsuitdrukkingen, eigenschappen en kleding.

Een van de coolste dingen van deze NFT is dat de ontwikkelaar de personages kan fokken voor een toekomstige generatie. Het hoogste bod dat tot nu toe is uitgebracht is op een Zombie Cool Cat die werd geveild voor 3,5 miljoen dollar. 

Check hier ons artikel over welke NFT te kopen in 2022.

Conclusie

De toekomst voor NFT’s is op dit moment moeilijk te voorspellen.Momenteel wordt deze technologie vooral gebruikt om digitale plaatjes te verkopen en te verhandelen bij bijvoorbeeld Binance NFT of OpenSea, maar wanneer alle intellectuele eigendommen zullen worden vastgelegd als NFT’s op de blockchain kan dit de toekomst veranderen. 

Misschien kan jij toekomstige generaties een plezier doen door nu NFT’s te kopen. Een ervan zou over een paar generaties wel een fortuin waard kunnen zijn. Maar ook op een kort termijn kunnen NFT’s in waarde dalen. NFT’s zijn allemaal nog experimenteel. Koop wat je leuk vindt, maar ga niet ervan uit dat het iets zal opbrengen.