NFT’s zijn Ethereum blockchain-gebaseerde tokens en ze worden gebruikt om digitaal eigendom te verifiëren. Ethereum’s blockchain kan worden gezien als een gedeelde wereldwijde database en virtuele machine. NFT-tokens maken het mogelijk voor ontwerpers om hun werk digitaal uit te brengen zonder het risico op vervalsingen. 

Maar hoe kun je NFT’s kopen? En kun je NFT’s kopen met iDeal? In dit artikel wordt daar verder op ingegaan. 

iDEAL gebruiken om NFT te kopen

NFT’s worden online gekocht, verkocht en veilig opgeslagen op een blockchain network via een NFT app. Op die manier kan alleen de ontwerper het eigendom van het originele stuk verifiëren en overdragen. 

Als gevolg hiervan zijn NFT’s ongebruikelijk, daarmee wordt bedoeld dat ze digitale schaarste genereren door ervoor te zorgen dat het item uniek is. Denk aan een schilderij, een zeldzame item in een game of VIP-tickets voor een concert. NFT kopen kan veel geld opleveren, maar je kunt ook geld kwijtraken als je niet weet wat je doet.

Het grootste NFT-netwerk bevindt zich op de Ethereum Blockchain en daar vindt vrijwel alle handel plaats. Om een NFT te kunnen kopen moet je eerst de cryptocurrency Ethereum in je bezit hebben. Dit kun je kopen via verschillende websites, bijvoorbeeld Bitvavo. 

Deze crypto kun je op een later tijdstip doorsturen en gebruiken op verschillende NFT platformen. Het is wel belangrijk om te weten dat je eerst een account moet aanmaken alvorens je hiermee kunt beginnen.

Bitvavo is de beste keuze voor beginnende en ervaren cryptocurrency handelaren. Het is een van de goedkoopste brokers en je kunt gemakkelijk geld storten en opnemen. Om cryptocurrency te kunnen kopen moet je eerst je rekening opwaarderen met euro credits. Je kunt storten door middel van een bankoverschrijving of met iDEAL. Na het voltooien van de storting heb je credits aan je account toegevoegd die je dan kunt inwisselen voor crypto.

Koop een NFT met iDEAL

Voordat je NFTs kunt kopen moet je dus beschikken over cryptocurrency. Een NFT kopen is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk, zolang je maar weet wat je doet. 

Stap 1: Koop eerst cryptocurrency

Zoals eerder beschreven kun je dit doen op Bitvavo. Bitvavo beschikt nog niet over haar eigen NFT’s, maar je kunt alvast starten met je crypto (Ethereum). 

De reden waarom Ethereum zo goed werkt met NFT’s is omdat Ethereum gedecentraliseerd en veilig is. Het betekent dat jouw NFT overdraagbaar is op andere producten en markten. Vreemden kunnen jouw NFT niet kopiëren/plakken of stelen. Deze kwaliteiten van Ethereum maken het digitaal bezitten van unieke items en het krijgen van een eerlijke prijs voor je content mogelijk. 

Stap 2: Stort jouw gekochte crypto’s over op een NFT platform

Nadat je Ethereum hebt aangeschaft kun je beginnen met het kopen van NFT collecties. Dit doe je op een NFT-platform. Wees ervan bewust dat je eerst jouw gekochte crypto’s over moet storten naar het platform waar je de NFT’s wilt kopen, voorbeeld: je kunt jouw Ethereum crypto overstorten naar een bepaald NFT platform doormiddel van een crypto app om daar jouw NFT’s te kopen. Heb je jouw NFT’s gekocht dan kun je betalen met iDEAL. 

Stap 3: Koop NFT’s op een platform als Sorare, Binance of Dmarket

Ethereum kun je gebruiken op verschillende NFT platformen. Op het NFT platform Sorare verhandelen en beheren spelers een team met digitale voetbal kaarten in de vorm van NFT tokens die verifieerbaar zijn via de Ethereum-blockchain. Ben je opzoek naar een gebruiksvriendelijke NFT marktplaats met lage kosten dan kun je kiezen voor Binance NFT. 

Om Ethereum op DMarket te kunnen gebruiken zou je dus eerst Ethereum moeten aanschaffen. Maar de Ethereum netwerk kosten variëren op basis van hoe druk het netwerk is, hoe ingewikkeld de transactie is en hoe snel je de transactie wilt voltooien. Een van de bekendste NFT platformen is OpenSea. Ook hier kun je Ethereum gebruiken, maar omdat het platform zo bekend is zijn de kosten hier heel hoog. 

Platformen waar je NFT’s kunt kopen met iDEAL

Voordat je een NFT-marktplaats kiest zul je eerst moeten beslissen wat voor soort digitaal bezit je wilt kopen, verkopen of creëren. Alles wat digitaal is zoals video’s, videospelletjes, kunst en verzamelobjecten kun je plaatsen op een blockchain.  

Ook moet je rekening houden met het type tokens dat op een marktplaats wordt geaccepteerd. Sommige marktplaatsen ondersteunen een verscheidenheid aan tokens. Anderen zijn gesloten marktplaatsen en maken gebruik van een specifiek eigen token. Hieronder worden er enkele marktplaatsen opgesomd:

  1. Binance NFT
  2. Sorare
  3. Opensea

Binance NFT

Binance NFTBinance NFT is het op twee na grootste cryptocurrency exchange in termen van handelsvolume en het biedt ook de mogelijkheid om een NFT’s te kopen en verkopen. Deze NFT-marktplaats accepteert ETH, BNB, en USB. Het doel van Binance is om een unieke NFT-marktplaats te ontwikkelen en om nieuwe partnerschappen met bedrijven en ontwerpers aan te gaan.

Sorare

SorareSorare is een Blockchain fantasie voetbal spel waar je beloond kunt worden voor het opzetten van je team, deelname aan virtuele toernooien en het verhandelen van virtuele collectible cards. Het enige wat je hoeft te doen is je favoriete team kiezen en wanneer je spelers in een echte wedstrijd goede prestaties neerzetten kun jij daarvoor beloond worden. 

Opensea

OpenSeaOpenSea biedt een breed scala aan digitale collecties waaronder games, kunstwerken, domeinnamen, ruilkaarten, muziek, GIF’s, NBA-souvenirs en nog veel meer. Dit platform is een van de bekendste NFT platformen en beschikt over een gebruiksvriendelijke interface met een goede klantenservice.

Conclusie

NFT’s zijn dus een nieuwe manier om te beschikken over digitale objecten. Deze markt is nog erg nieuw en biedt kansen voor mensen die op dit moment al instappen. Het is een compleet nieuw perspectief voor digitale goederen waar in de toekomst nog veel mee gaat gebeuren. Wil je dus meer weten over NFT en of het iets voor jou is, dan is het belangrijk om in de gaten te houden wat er allemaal gebeurt. 

Sinds de start in 2013/2014 hebben NFT’s niet veel bekendheid gehad. Maar in de tussentijd hebben grote bedrijven en merken zich al verdiept erin. Ook door de opkomst van grote markten zoals OpenSea en Binance NFT is dit enorm gegroeid. Het is nog te vroeg om conclusies te trekken, maar NFT’s hebben intussen de interesse van velen al gewekt.