Wilt u aan de slag gaan met het creëren van NFT’s? Dat zijn Non-Fungible Tokens en staan die voor digitale bestanden die (door) verkocht kunnen worden. Voordat er aan NFT maken gedacht kan worden, moet de werking van het marktmechanisme duidelijk zijn. De toenemende populariteit van NFT’s zorgt voor kansen die zeker wel benut moeten worden.

Bij NFT creëren  wordt er een beroep gedaan op de creativiteit of talent waarbij de uitdaging zit in een uniek karakter. Waarom dan? Er is namelijk sprake van een markt waar er zware concurrentie heerst. Met de juiste aanpak valt er echter veel te verdienen is het daarom wel belangrijk om te kijken waar er allemaal op gelet dient te worden.

Zelf een NFT maken

OpenSeaVoor zelf NFT maken zijn er marktplaatsen zoals OpenSea beschikbaar die op een eenvoudige wijze het mogelijk maken om de eerste stappen te zetten op het gebied van NFT’s. Het is daarbij belangrijk om te weten dat NFT’s digitale activa zijn die verkocht worden middels blockchain technologie. Op de NFT marktplaats worden NFT’s verhandeld.

Kies voor de juiste NFT´s

Alvorens er een start wordt gemaakt met NFT’s maken is het wel van belang om eerst na te gaan waar de belangstelling zal komen te liggen. Zullen het bijvoorbeeld digitale schilderijen worden of wordt er juist voor gedichten gekozen?

Er is binnen de NFT markt sprake van een groot aantal collecties en wordt de nadruk niet alleen bij het creëren van NFT’s gelegd, maar ook de marketingstrategie. Zelf NFT maken is eenvoudig en moet het wel duidelijk zijn welke doelen er worden nagestreefd.

NFT maken en verkopen met winst

Zelf een NFT maken is een stap die aangevangen moet worden wanneer het al bekend is welk `product ` er aangeboden zal worden. Iemand die bijvoorbeeld goed is in het schetsen van anime figuren, zal de aandacht daarop moeten richten. Omdat NFT´s nu eenmaal worden verhandeld op speciale handelsplatformen, zal er een account aangemaakt moeten worden op zo een platform naar keuze.

Kies een platform

EthereumEr zijn verschillende platforms actief die zich speciaal op de NFT markt hebben gericht. Voor het verrichten van de transacties alsook het waarborgen van de veiligheid wordt er het meest gebruik gemaakt van de Ethereum blockchain. Daar kleeft er echter wel het nadeel aan, dat er aan alle transacties kosten zijn verbonden. Dat wordt binnen de NFT wereld aangeduid als `gas `.

Bij NFT’s maken en verkopen moet ook het verschil duidelijk zijn met crypto. Betalingen zullen uitsluitend in de vorm van crypto plaatsvinden en moet er daarom ook de beschikking zijn over een wallet. Zo een wallet heeft dan een dubbele functie: zowel voor het opslaan van crypto alsook de NFT.

Welke blockchain wordt het?

Naast Ethereum zijn er andere blockchains die NFT creëren mogelijk maken. Deze zijn Litecoin, Cosmos, EOS, Tron, Tezos en Polkadot. Wanneer het al duidelijk is voor welke er gekozen zal worden, moet de crypto wallet worden aangemaakt. Het is raadzaam om een wallet aan te maken op hetzelfde blockchain, zodat het eenvoudiger is om transacties te verrichten.

Kosten voor het maken van NFT’s

Hoe maak je een NFT is de vraag die er dan nu gesteld zal worden na alles hierboven te hebben gelezen. De mogelijkheid daartoe wordt geboden door de verschillende NFT platforms waarbij er gebruik kan worden gemaakt van verschillende blockchains. Een eigen NFT maken is echter niet altijd kosteloos.

De kosten voor het maken van een NFT  zijn afhankelijk van de omvang en de kwaliteit van het kunstwerk. Er worden door de verschillende platforms kosten in rekening gevraagd en worden die als “ gas “ aangeduid. Er wordt soms de mogelijkheid geboden om die kosten pas te betalen wanneer zo een NFT wordt verkocht en worden ook de transactiekosten dan gelijk meegerekend.

Welke factoren spelen een rol?

Als u de stappen volgt kun je zelf een NFT maken. Het royaltypercentage speelt in deze situatie een belangrijke rol. Als het percentage toeneemt is het beter en kan de ontwerper van zo een NFT blijven verdienen eraan, ook al wordt het een aantal keer doorverkocht.

De grootte en het format van de NFT worden eveneens door de ontwerper bepaald.

Kies het juiste bestand uit

Hou er wel dus rekening mee, dat niet alle bestandsformaten worden geaccepteerd. Voordat er wordt aangevangen moet er dus gekeken worden wat wel wordt geaccepteerd op het platform die uitgekozen is. De grootte van het bestand levert over het algemeen geen problemen op en zullen de “gas“ fees erop afgestemd zijn.

De waarde kan variëren

Het is intussen bekend hoe je eigen NFT maken kunt. De prijs is een vraag die steeds aan de orde komt als het gaat om de kosten voor het creëren van een NFT. De waarde van de NFT wordt voor een deel bepaald door de kwaliteit en het uniek karakter van de aangeboden NFT. Daar zal de markt vervolgens op reageren en begint de waarde dus vorm aan te nemen. Wie het slim aanpakt, kan zich richten op het creëren van NFT’s waar er een grote vraag naar is.

Veelgestelde vragen

  • Hoe maak je snel een eigen NFT?

Hoe je eigen NFT maken kunt, is dus erg eenvoudig. U dient slechts drie stappen te volgen en meteen aan de slag gaan. Het is van belang dat eerst wordt vastgesteld wat de NFT zal voorstellen en of er wel de beschikking is over de nodige ervaring en/of informatie om van start te gaan.

Vervolgens kiest u een blockchain uit en een wallet die ondersteund wordt door de blockchain. Het is raadzaam dat de wallet wordt aangemaakt bij hetzelfde blockchain platform.

  • Wat zijn de kosten voor het maken van een NFT?

Bij het creëren van NFT’s zijn er vaak geen kosten aan verbonden. De kosten zijn afhankelijk van de omvang en de kwaliteit van het kunstwerk.

U bepaalt zelf als u uw eigen creatie wilt gebruiken, maar het is ook mogelijk om een NFT gratis te maken. NFT’s kunnen van alles zijn. Van sport tot online video games, muziek of beroemde artiesten.

  • Is het makkelijk om een eigen NFT te creëren?

BinanceHet creëren van een eigen NFT is erg eenvoudig met de stappen die benoemd zijn in dit artikel. Het enige wat u nodig heeft, is een online account. Dit account wordt aangemaakt bij een blockchain platform zoals Binance.

Het is van belang dat er een wallet wordt aangemaakt die ondersteund wordt door de blockchain. Op deze manier is het eenvoudiger om transacties te verrichten.