Inmiddels kunnen wij ons het niet meer voorstellen om een winkel te runnen met producten zonder streepjescodes. Dankzij de streepjescodes op producten is de werkwijze van winkels een stuk efficiënter geworden. Toch is er een tijd geweest dat de streepjescode nog niet was uitgevonden.
Doordat de streepjescode, ook wel barcode genoemd, tot op heden van groot belang is in het bedrijfsleven, is de geschiedenis van de barcode erg interessant. Want hoe werkten de kassières efficiënt zonder streepjescode en daardoor ontstond de barcode? In dit artikel richt ik mij op het ontstaan en de verdere geschiedenis van de barcode.
Meer diversiteit
Toen de streepjescode nog niet bestond, was er al lange tijd noodzaak voor een systeem dat de winkelmedewerkers en -eigenaren kon helpen bij het tellen van voorraden en bijhouden van prijzen. De diversiteit en het aantal producten namen immers steeds meer toe. Daarbij verlangden men ook naar een automatisch systeem dat de medewerkers wegwijs maakten in het magazijn. Rond het eind van de negentiende eeuw leek er een oplossing te zijn bedacht: ponskaarten. De oplossing bleek echter geen succes, waardoor een automatisch voorraadsysteem niet mogelijk leek te zijn.
Ontstaan van de streepjescode
Toch had men het mis. In 1948 ving student Bernard Silver een gesprek op tussen een supermarkteigenaar en één van de decanen van zijn school. De twee personen in kwestie bespraken een systeem dat in staat was productinformatie te lezen bij het afrekenen. Silver ging al snel, samen met zijn vriend Norman Woodland, aan de slag. Eerst probeerden zij met verf een methode te ontwikkelen, al bleek de verf erg prijzig te zijn en uit te lopen. De twee vrienden besloten het plan door te zetten en over te stappen op morsecode. Dit systeem gebruikten zij als basis. Hierna vroegen de studenten een patent aan voor een ronde streepjescode.
Goedkeuring van het patent
Het patent werd in 1952 goedgekeurd. Het duurde echter ruim twintig jaar voor de streepjescode daadwerkelijk in gebruik gesteld werd. De scanner was immers erg duur. Door de slechte zaken besloten de jongens het patent uiteindelijk voor €15.000 euro te verkopen. In de jaren die volgden, voerde men tests uit met streepjescode systemen. Door ontwikkelingen in de scantechnologie werd het systeem uiteindelijk ook bruikbaar voor de gemiddelde winkels. In 1974 werd dan ook de eerste streepjescode op een product geplaatst.
Tot op heden
Momenteel kunnen wij ons geen supermarkt zonder streepjescodes meer voorstellen. Een streepjescode helpt een winkel behoorlijk op weg en is bovendien gemakkelijk zelf te maken aan de hand van een barcode printer. Een barcode maker is tegenwoordig gemakkelijk online te bestellen.