IT-producten zoals computers en laptops worden vaak waar mogelijk nog doorverkocht wanneer er ruimte moet worden gemaakt voor een nieuwe variant. Ook worden oudere producten regelmatig doorgegeven aan vrienden of familie. Maar wat als jouw IT-product echt niet meer te gebruiken is. Waar gooi je het dan weg? Wij leggen het je uit.
Waar moet je heen met je IT-afval?
In Nederland kun je IT-afval naar speciaal daarvoor ingerichte inzamelpunten brengen. Dit zijn locaties waar je jouw oude computers, laptops, printers, beeldschermen en andere elektronische apparaten kunt inleveren. De meeste apparaten worden hier gedemonteerd en verwerkt. Veel gemeenten hebben een inzamelpunt voor IT-afval, maar er zijn ook privébedrijven die dit aanbieden.
Veel inzamelpunten zijn te vinden bij bedrijven die zelf ook IT-appratuur verkopen, zoals elektronicawinkels. Voor kleine apparaten staan er bijvoorbeeld bij veel supermarkten of bouwmarkten groene Wecycle bakken. Controleer wel goed of jouw apparaat in deze bakken ingeleverd mag worden, of dat je er toch bijvoorbeeld mee naar een milieustraat moet. Bij twijfel kun je altijd het internet raadplegen of het navragen bij de medewerkers van het inleverpunt.
Wanneer je niet weet waar je met jouw IT-afval heen kunt bij jou in de buurt kun je dit vaak online vinden, of navragen bij de gemeente. Het is belangrijk om IT-afval op een verantwoorde manier te verwerken, zodat de grondstoffen opnieuw gebruikt kunnen worden en er geen schade aan het milieu ontstaat.
Het recyclen van IT-materiaal
Waar je veel van jouw huisafval makkelijk in de container kunt gooien, of voor grotere projecten een puincontainer kunt huren, is het bij IT-afval dus heel belangrijk dat het afval wordt ingeleverd. Dit is met name omdat IT-apparaten dan professioneel gedemonteerd kunnen worden, zodat de losse onderdelen op gepaste manier gerecycled kunnen worden.
Het recyclen van IT-materiaal kan op verschillende manieren. Zo kunnen sommige metalen, zoals koper en aluminium weer omgesmolten worden. Ook plastic onderdelen kunnen weer worden omgezet naar nieuwe plastic grondstoffen. Glas wordt gebroken omgesmolten en elektronische componenten zoals chips of printplaten kunnen in sommige gevallen zelfs nog gerepareerd worden.
Niet-recyclebare onderdelen zullen door de inzamelpunten op een verantwoorde manier worden afgevoerd, zodat er zo min mogelijk schade ontstaat aan het milieu.