Zware verliezen in toerisme in Nederland door de pandemie

Het toerisme is Nederland heeft een flinke klap gekregen in de tijd van de Corona pandemie. In 2021 waren de opbrengsten van buitenlandse toeristen maar liefst 73% minder dan in 2019, aldus metingen van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen. 

En ook al gingen Nederlanders in de jaren van de pandemie vaker toerist spelen in eigen land, dit compenseerde het verlies aan inkomsten van buitenlandse toeristen helaas niet. 

De cijfers waren zelfs lager dan verwacht werd van tevoren. Dit kwam door de strenge restricties omtrent reizen en andere beperkende maatregelen, die vrijwel heel 2021 van kracht waren. Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen daalde het toerisme en zakelijke bezoeken naar Nederland af naar begin jaren negentig van de vorige eeuw. 30 Jaar terug naar het verleden dus. Dit is een groot verlies aan inkomsten. In 2020 bracht de sector van internationale touristen 14,5 miljard euro op. Dit lijkt veel, maar in 2019 stond de teller nog op 34,7 miljard euro. Een stevig verlies dus. Nederlanders die tourist in eigen land waren brachten in 2020 32,1 miljard op, dit was in 2019 46,6 miljard euro. 

Het aantal Nederlanders dat op vakantie in eigen land gaat stijgt hierbij wel. De verwachtingen in 2021 waren dat dit 26 miljoen aan inkomsten zou betekenen, dit is een stijging van bijna 30% als je kijkt naar de cijfers van een jaar eerder. 

Het NBTC hoopt voor dit jaar op een grote stijging aan internationale toeristen, maar vermoed dat een volledig herstel van de sector nog wel een poos gaat duren. 

Steden in Nederland weer open voor toeristen

Gelukkig zijn veel Nederlandse steden inmiddels al klaar voor een nieuwe toeristenstroom, hieronder staan 2 van de meest iconische Nederlandse toeristenplekken. 

Amsterdam 

Amsterdam is de hoofdstad, en heeft internationaal een bepaalde reputatie. En als je je bedenkt dat Amsterdam een van de enige steden ter wereld is waar je niet alleen legaal wiet en spacecake kunt krijgen, maar waar ook sekswerk legaal is is het niet gek dat dit de meest drukbezochte stad in Nederland in. 

Natuurlijk is er veel meer in Amsterdam dan alleen wiet en betaalde seks. De grachten, oude grachtenpanden en oude historische gebouwen zoals het Paleis op de Dam, de Hermitage en het Rijksmuseum in de stad maken de stad uniek. Loop door de grachten of ga met een boot door de grachten of over het Ij varen. Er zijn ook meer dan genoeg casino’s om je te vermaken, die vast en zeker ook Jammin Jars 2 slot hebben.  Ook het Dam plein is een echte must-see, en ook de NDSM werf en de bloemenmarkt moet je minstens een keer in je leven gezien hebben!

Giethoorn

Na Amsterdam is Giethoorn misschien wel een van de meest populaire bestemming in Nederland onder internationale toeristen. En als je even zoekt op google snap je meteen waarom zo’n klein plaatsje zo populair is. Het stadje is letterlijk sprookjesachtig mooi en de trip ernaartoe meer dan waard. Ga lekker een dagje met de boot door Giethoorn en geniet van al het moois daar! Tip: ga in het voorjaar, dan staat het hele dorp in bloei. 

Pas in 2024 volledig herstel verwacht

Volledig herstel van het toerisme in Nederland kan nog wel even duren, het NBTC verwacht dat in 2024 het pas weer op het niveau van voor de COVID-pandemie zal zitten. Ze verwachten daarbij dat de zakelijke reisbranche nog wel langer erover gaat doen om te herstellen. 

Het NBTC hoopt in dit jaar meer internationale toeristen te zijn, ze verwachten dat binnenlands toerisme voorlopig dezelfde opbrengsten zal genereren. Daarbij vindt het NBTC duurzaam herstel het belangrijkst, dit is niet de snelste aanpak op korte termijn, maar wel een aanpak die zal zorgen voor een stabiele groei en ontwikkeling van de sector. Dit zal op zijn beurt weer zorgen dat de reis- en toerismesector weer een belangrijke toevoeging zal zijn voor de Nederlandse economie, en daarbij ook de welvaart voor de gemiddelde Nederlander.