Duurzame energie wordt steeds belangrijker, en ook steeds aantrekkelijker voor huishoudens en bedrijven alom. Maar met deze keuze komt ook de verantwoordelijkheid om je investering te beschermen. Dit is waar overspanningsbeveiliging om de hoek komt kijken. Hoewel vaak over het hoofd gezien, dit onderdeel maakt het verschil op het gebied van veiligheid en duurzaamheid van je zonnepaneelsysteem. Waarom precies? Hier zijn 5 redenen: 

1. Bescherming tegen blikseminslag

Zonnepanelen zijn vaak geïnstalleerd op daken, en dit maakt ze vatbaar voor blikseminslagen. Hoewel het risico klein is en bliksem niet ‘aantrekken’, kan een ongeluk in een klein hoekje zitten. 

Dit risico kun je gelukkig verkleinen aan de hand van overspanningsbeveiliging. Het beschermt je systeem tegen de directe gevolgen zoals fysieke schade aan de zonnepanelen en elektrische systemen, en indirecte gevolgen zoals stroomstoringen en schade aan aangesloten apparatuur, wat de veiligheid van je huis of bedrijfspand waarborgt.

2. Voorkomen van schade door spanningspieken

Het kan zomaar gebeuren dat er spanningspieken ontstaan. Dit kan gebeuren vanwege verschillende oorzaken, zoals schakelhandelingen op het elektriciteitsnet of defecten in de stroomvoorziening, zoals kortsluitingen of storingen in het lokale elektriciteitsnet.

Deze pieken kunnen ernstige schade toebrengen aan je zonnepanelen en de bijbehorende elektronica, en dat wil je natuurlijk voorkomen. Overspanningsbeveiliging zorgt ervoor dat deze pieken worden opgevangen en geneutraliseerd, door het teveel aan elektrische lading veilig af te voeren naar de aarde en zo de normale werking van je systeem te handhaven.

3. Langere levensduur van je systeem

Ook mooi meegenomen is dat het beschermen van je zonnepaneelsysteem tegen overspanning, de levensduur van zowel de panelen als de omvormers aanzienlijk verhoogt. Zo zal je investering langer renderen en krijg je minder vaak te maken met reparaties of vervangingen. 

4. Voldoen aan veiligheidsnormen

In veel landen, waaronder ook in Nederland, is overspanningsbeveiliging zonnepanelen verplicht. Dit is om zowel de veiligheid van de gebruikers als het elektriciteitsnet te waarborgen. Meer weten? Controlin Ridderkerk voor elektronische totaaloplossingen kunnen je advies op maat geven over de naleving van deze regelgeving.

5. Verzekering en garantie

Niet alleen wetgeving wilt ervoor zorgen dat particulieren en bedrijven veilig gebruik maken van zonnepanelen, het wordt ook in de berekening genomen door de verzekering. Veel verzekeraars vereisen adequate bescherming van je zonnepaneelsysteem, waaronder overspanningsbeveiliging, als voorwaarde voor dekking. Bovendien kunnen sommige garanties op zonnepanelen ongeldig worden verklaard als er geen passende beschermingsmaatregelen zijn getroffen.

Kortom, dit maakt overspanningsbeveiliging meer dan een optionele toevoeging; het is een onmisbaar onderdeel van je zonnepaneelsysteem.