Tegenwoordig kunnen we alles opzoeken op het internet. Hoe vaak typen we niet even snel iets in Google om vervolgens te hopen dat Google er een antwoord op heeft? Internet geeft ons veel informatie, waar en wanneer we maar willen. Dat is natuurlijk altijd handig, maar toch zit er ook een keerzijde aan. Internet is namelijk niet alleen maar goed. Internet heeft ook een kwaadaardige kant, een kant die nog niet veel mensen kennen of waar mensen de gevolgen niet van kennen. Misschien heb je er zelf ook wel een keer over gehoord, maar heb je er niet bij stil gestaan. Een van de grootste bedreigingen is het botnet. In dit blog meer uitleg over het botnet.

Wat is het?

Het botnet is een netwerk van allemaal computers die zonder weten van de eigenaar onder controle staan van de eigenaar van het botnet. Een botnet wordt voornamelijk gebruikt door hackers, die via dit botnet allemaal verschillende aanvallen kunnen uitvoeren. De computers in het botnet hebben een stukje geheime software die dit mogelijk maakt. Een botnet is dus een duister internet en dit internet wordt ook voor duister doeleinden ingezet. Botnet heeft een enorme omvang en dat is ook meteen de kracht van dit internet. Het netwerk kan tot duizenden computers groot zijn. De eigenaar kan deze computers van alles laten doen. Van een lening oversluiten tot het opvragen van een webpagina, het kan allemaal.

lening oversluiten

Botnet installeren

Nu denk je misschien dat jouw computer geen botnet heeft. Het vervelende aan botnet is dat je het dus niet weet. Botnet begint namelijk altijd met een infectie op een enkele computer. Het botnet wordt dan ongemerkt geinstallerd via bijvoorbeeld een phising-e-mail, malware of door een zwak punt in de software van je laptop. Als de computer dan eenmaal besmet is met het botnet dan wordt deze daar automatisch aan toegevoegd. De hacker kan nu de computer op afstand besturen en kan dus alles doen wat hij wil. Ook je persoonlijke informatie wordt op deze manier gestolen.

Beschermen

Nu wil je natuurlijk weten hoe je je eigen computer tegen een botnet kunt beschermen. Hier zijn verschillende dingen voor. Het is altijd belangrijk dat je een software update van je computer uitvoert. Zo zorg je ervoor dat er geen zwakke plekken in de software komen, waardoor een botnet kan binnendringen. Ook moet je goed opletten welke e-mail je opent. Vertrouw je de e-mail niet? Open deze dan gewoon niet, dan kan er ook geen botnet op je computer komen. Als laatste helpt het om een goed virusprogramma te installeren en om je wachtwoorden sterk te maken.