Het vinden van een baan, wil vaak nog wel lukken. Alleen een baan behouden valt niet altijd mee. Het kan ook zijn dat de start bij je werkgever niet zo goed was en dat dit een fijne werkrelatie toch de hele tijd in de weg staat. Je kunt immers nooit meer je eerste indruk veranderen… Kijk dan hoe je een baan kan vinden en behouden, mede dankzij digitale hulpmiddelen.
Vacatures zoeken
Zie je het bij je werkgever niet zitten of heb je op dit moment geen baan? Kijk dan eens bijvoorbeeld naar de vacatures hoeksche waard of bij een andere website waar ze vacatures in de productie of de logistiek aanbieden. Er zijn overal een heleboel leuke vacatures. Bekijk de vacatures goed: wat vragen ze van je en past dit bij jou? Wil je van alle informatie op alle platformen op de hoogte zijn? Zet dan in de zoekbalk van je computer een mapje met daarin alle links van relevante vacature sites. Op die manier kun je elke dag even kijken of er al nieuwe vacatures bij zijn gekomen. Je kunt ook vaak bij vacaturebanken via de mail alerts updates over bepaalde zoektermen ontvangen.
Een goede eerste indruk
Wil jij eens voor langere tijd een fijne plek in de productie of de logistiek? Dan is het belangrijk dat je een paar simpele dingen doet. Het is cliché, maar het is wel belangrijk. De meeste mensen doen het namelijk niet en dat is precies de reden waarom ze dan niet meer verder willen met je. Dit zijn de dingen die je moet doen, elke dag weer:
- Kom minimaal vijf minuten voordat je er moet zijn. Werk je in ploegen? Dan betekent dit dus dat je er minimaal vijf minuten voor de ploegenoverdracht bent.
- Wees sociaal: is bijvoorbeeld koffie halen af en toe voor je collega’s de norm? Doe dit dan ook.
- Doe je werk goed, zorg ervoor dat mensen zowel je werktempo als de kwaliteit van je werk positief beoordelen.
- Zorg dat je bijblijft met de digitale ontwikkelingen. Alle ontwikkelingen gaan snel en gaan alleen nog maar sneller.
- Doe een stapje extra, denk mee met de werkgever.
Loop je op digitaal gebied eigenlijk al wat achter? Volg dan een cursus om die achterstand bij te werken. Op die manier blijf je voor een werkgever aantrekkelijk als werknemer. Dat maakt de kans dat een werkgever van jou af wil ontzettend klein. Misschien is het dan wel eerder andersom: veel werkgevers willen jou graag als werknemer…