Kun je je nog herinneren dat je naar het plaatselijke internetcafé ging om je e-mail te checken en op het web te surfen? Voor veel mensen zijn die dagen al lang voorbij. Nu laptops, smartphones en tablets allemaal alomtegenwoordig worden, lijkt het alsof er geen behoefte meer is aan een fysieke ruimte waar je naartoe kunt gaan om een computer te gebruiken.

Maar volgens recente berichten zijn internetcafés in sommige delen van de wereld nog springlevend. Dus wat draagt bij aan hun voortbestaan? Lees verder om het te weten te komen!

Er zijn voor- en nadelen aan thuiswerken versus het gebruik van een internetcafé. Sommige mensen vinden dat ze zich beter kunnen concentreren in een café, terwijl anderen de voorkeur geven aan het comfort en de vertrouwde omgeving van hun eigen huis. Enkele voordelen van thuiswerken zijn dat je pauzes kunt nemen wanneer je wilt dat je niet hoeft te pendelen en dat je in je pyjama kunt werken!

De keerzijde is dat het zonder de structuur van een kantoor moeilijker kan zijn om geconcentreerd te blijven, en dat je je geïsoleerd kunt voelen als je geen moeite doet om te socialiseren. Internetcafés bieden meer gezelligheid, en je hebt er toegang tot printers en andere kantoorapparatuur die je thuis misschien niet hebt.

Er zijn een paar dingen die je in gedachten moet houden bij het kiezen van een internetcafé. Ten eerste, bedenk welk type internettoegang je nodig hebt. Als je alleen je e-mail wilt checken of een beetje wilt surfen op het web, dan is een internetcafé waarschijnlijk voldoende. Als je echter meer data-intensieve taken moet doen zoals video streamen of grote bestanden downloaden, dan wil je er zeker van zijn dat het café snelle internetsnelheden heeft.

Kijk vervolgens naar de voorzieningen die het café biedt. Sommige cafés hebben gewoon een paar computers staan waar gasten gebruik van kunnen maken, terwijl andere cafés extra voorzieningen bieden zoals spelconsoles, comfortabele stoelen en gratis drankjes. Kies de plek die het beste past bij je behoeften en budget.

Ervan uitgaande dat je het hebt over wat je in je laptoptas moet stoppen voor een dag werken in een koffiehuis, zijn hier een paar onmisbare dingen:

  • Uw laptop, natuurlijk;
  • Een oplader voor het geval je je batterij moet bijvullen;
  • Een notitieblok en pen of potlood om aantekeningen te maken;
  • Een boek of tijdschrift om te lezen als je even pauze wilt van je werk;
  • Snacks en drankjes om je de hele dag door van brandstof te voorzien;
  • Een trui of andere laagjes voor het geval de temperatuur in de coffeeshop gedurende de dag varieert;
  • Een koptelefoon als je liever naar muziek of audio luistert terwijl je werkt.

Er zijn verschillende etiquetteregels die je kunt volgen wanneer je vanuit een internetcafé werkt. De belangrijkste is misschien wel om ervoor te zorgen dat andere bezoekers aan het café niet gestoord worden, vooral als ze aan het chatten of surfen zijn. Je kunt ook beter geen geluid maken met je toetsenbord en muis, behalve als het echt nodig is.

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om afleiding tot een minimum te beperken als je vanuit een internetcafé werkt. Ten eerste, probeer een tafeltje achterin het café te vinden, zodat je niet in het zicht zit van iedereen die binnenkomt. Ten tweede, neem een koptelefoon mee en luister naar muziek of witte ruis om vreemde geluiden te blokkeren.

Tot slot, probeer je te blijven concentreren op je werk door sites als Facebook of Twitter te vermijden, want die zorgen alleen maar voor meer afleiding. Als je deze tips opvolgt, kun je geconcentreerd blijven en je werk afkrijgen, zelfs als je omringd bent door anderen.

Dus, zijn Internet cafés nog steeds een ding? Het antwoord is ja, dat zijn ze zeker. Hun populariteit kan echter afnemen nu steeds meer mensen via smartphones en andere toestellen verbonden raken. Als je een plek zoekt om onderweg je e-mail te checken of wat werk te doen, kan een internetcafé nog steeds je beste kans zijn.

Bel wel even op om te zien of ze open zijn – nu zo veel zaken alleen nog maar online gaan, is het niet altijd gemakkelijk te zien welke hun deuren voorgoed gesloten hebben.