Top 10 cad's 2024 | Onze top 10

Laatst bijgewerkt: 10 aug. 2023

Op zoek naar een goede cad? Met een berg aan keuze kan het lastig zijn om het juiste product te vinden. Waar let je op, wat is je budget, en doet een aangeboden cad echt wat het zegt?

Wij helpen je de juiste keuze te maken. Je vindt hieronder een top 10 cad's. We hebben de producten uitgebreid getest en natuurlijk een cad vergelijking gemaakt. Op basis hiervan weten we precies welk product het beste is.

Alle cad's in onze top 10 zijn van goede kwaliteit. Benieuwd welke echter de allerbeste is? Kijk snel verder.

Als je op zoek bent naar CAD (Computer-Aided Design) software, kan het overweldigend zijn om een keuze te maken uit de vele opties die beschikbaar zijn. Of je nu een architect bent die gebouwen ontwerpt, een ingenieur die machines ontwerpt, of een ontwerper die producten ontwikkelt, CAD-software is een essentieel onderdeel van je werkproces. Het kiezen van de juiste CAD-software kan een enorme impact hebben op je ontwerpprojecten en kan het verschil maken tussen een middelmatig resultaat en een prachtig ontwerp. In dit artikel zullen we je helpen om de juiste CAD-software te vinden door de top 10 CAD-software op de markt te bespreken. Of je nu op zoek bent naar een gratis of betaalde oplossing, 2D of 3D, we hebben alles voor je op een rijtje gezet. Lees verder om te ontdekken welke CAD-software het beste bij jouw behoeften past.
Frank
Hi, ik ben Frank en verzamel voor ItWiki.nl de beste IT-producten voor jou als lezer. Binnen iedere productgroep zijn er veel varianten, maar hoe vind je nou het beste product? Ik probeer je hierbij te helpen door middel van een top 10 zoals deze. Tips of vragen? Neem gerust contact op.

Bekijk ook:

Top 3 beste cad's 2024

We hebben veel verschillende cad's getest en onderling vergeleken. Sommige waren heel goed, sommige minder. Uit dit testen zijn we tot een top 10 gekomen. Elk product in onze top 10 heeft een minimaal niveau behaald en is dus een goede keuze.

Er zijn echter enkele cad's die er volgens ons bovenuit steken. Bekijk direct onze top 3 hieronder om erachter te komen wat volgens ons de beste keuze is. Beste cad kopen? Scroll snel verder.

1. TinkerCad

Onze review: beste cad!

TinkerCad is een intuïtieve en gebruiksvriendelijke software die het gemakkelijk maakt om digitale modellen te ontwerpen. Met TinkerCad kunnen gebruikers hun ideeën omzetten in realiteit door middel van 3D-modelleringstechnieken.

De software is ontworpen met het oog op beginners, en biedt talloze tools en functies waarmee gebruikers kunnen experimenteren met verschillende vormen, maten en objecten. Met TinkerCad kunnen gebruikers zelfs complexe modellen maken, zonder dat ze veel ervaring hebben met 3D-modellering.

TinkerCad is beschikbaar als een webgebaseerde toepassing en vereist geen installatie van software op een computer. Hierdoor kunnen gebruikers gemakkelijk toegang krijgen tot de software vanaf elk apparaat met een internetverbinding. De software is ook compatibel met de meeste 3D-printers, waardoor gebruikers hun ontwerpen rechtstreeks vanuit TinkerCad kunnen afdrukken.

TinkerCad wordt geleverd met een uitgebreide bibliotheek met voorgeconfigureerde ontwerpen en modellen, waardoor gebruikers hun ontwerpideeën kunnen versnellen. De software ondersteunt ook het importeren en exporteren van bestanden in verschillende formaten, waaronder STL, OBJ en SVG.

In combinatie met de TinkerCad-community, kunnen gebruikers hun vaardigheden verbeteren door samen te werken en ervaringen te delen met anderen. De community is een platform waarop gebruikers hun ontwerpen kunnen delen, feedback kunnen geven en hulp kunnen vragen van andere TinkerCad-gebruikers.

Kortom, TinkerCad is een ideale software voor beginners die willen experimenteren met 3D-modellering, en biedt een gemakkelijke manier om digitale ontwerpen te maken en te delen.

Pak de BESTE prijs

2. BlocksCAD

Onze review: een cad van topkwaliteit

BlocksCAD is een krachtige, gebruiksvriendelijke 3D-software die speciaal is ontworpen voor kinderen en beginners om hun creatieve ideeën om te zetten in werkelijkheid. Met BlocksCAD kun je geometrische vormen, complexe modellen en zelfs animaties maken door middel van blokken-gebaseerd programmeren.

De software is volledig webgebaseerd, wat betekent dat er geen download of installatie nodig is om te beginnen. BlocksCAD biedt een brede selectie van tools en functies die het gemakkelijk maken om objecten te maken, aan te passen en te manipuleren. Het biedt een eenvoudige interface waarmee kinderen en beginners snel aan de slag kunnen en tegelijkertijd toegang hebben tot meer geavanceerde functies voor meer complexe ontwerpen.

BlocksCAD is een uitstekende tool voor het verbeteren van STEM-vaardigheden, en kan worden gebruikt voor het leren van wiskunde, geometrie, natuurkunde, enz. Het helpt ook om kritisch denken, probleemoplossende vaardigheden en creativiteit te ontwikkelen.

Of je nu een student, leraar of een hobbyist bent, BlocksCAD biedt een betaalbare oplossing voor 3D-modellering en animatie. Het is compatibel met de meeste 3D-printers en maakt het gemakkelijk om je creaties te delen met de wereld.

Tenslotte, als je op zoek bent naar een gebruiksvriendelijke, krachtige 3D-software om je creatieve ideeën om te zetten in werkelijkheid, dan is BlocksCAD de perfecte keuze.

Pak de BESTE prijs

3. PTC CAD

Onze review: een cad van topkwaliteit

PTC CAD-software is een geavanceerde en krachtige tool die speciaal is ontworpen voor het maken van gedetailleerde technische tekeningen en modellen. Deze software wordt veel gebruikt in de engineering- en productie-industrie, waar precisie en nauwkeurigheid van groot belang zijn.

Met PTC CAD-software kun je snel en gemakkelijk 2D- en 3D-tekeningen maken en bewerken, met een scala aan geavanceerde tools en functies. De software biedt ook geavanceerde functionaliteit voor het analyseren en simuleren van je ontwerpen, waardoor je problemen kunt identificeren en oplossen voordat je de productie start.

Een van de belangrijkste voordelen van PTC CAD-software is dat het gebruiksvriendelijk en intuïtief is, waardoor je snel aan de slag kunt en efficiënt kunt werken. Bovendien kun je met deze software je ontwerpen naadloos integreren met andere productiesystemen, waardoor je je workflow verder kunt optimaliseren.

Of je nu een ervaren ontwerper bent of nieuw bent in de wereld van CAD, PTC CAD-software is de ideale keuze voor het maken van professionele technische tekeningen en modellen. Met deze software kun je je creativiteit en precisie naar nieuwe hoogten tillen en je productieprocessen naar een hoger niveau tillen.

Pak de BESTE prijs

Andere interessante top 10’s:

Top 4-10 beste cad's

Bij onze top 3 van beste cad's toch nog niet een cad gevonden die voor jou passend is? Geen zorgen, we hebben in onze lijst nog zeven andere zeer goede cad's op een rijtje gezet voor je.

Volgens onze eigen criteria zijn de bovenstaande drie cad's de beste, maar misschien let je zelf op andere criteria. Bovenal zijn alle producten in onze top 10 van goede kwaliteit, dus maak vooral zelf een goede cad vergelijking. Scroll snel verder.

4. Solidedge Siemens CAD

Onze review: een cad van topkwaliteit

Solidedge Siemens CAD-software is een geavanceerde tool die ontwerpers en ingenieurs helpt bij het maken van nauwkeurige, betrouwbare en hoogwaardige 3D-modellen en tekeningen. Met een breed scala aan functies en tools, biedt Solidedge Siemens CAD-software een efficiënte en intuïtieve ontwerpervaring.

Met de mogelijkheid om direct vanuit een 2D-tekening naar een 3D-model te gaan, kunnen ontwerpers en ingenieurs snel hun concepten visualiseren en vervolgens de details verfijnen. De software biedt ook geautomatiseerde hulpmiddelen voor het creëren van parametrische 3D-modellen, waardoor het proces van ontwerpen, bewerken en wijzigen van modellen sneller en eenvoudiger wordt.

Solidedge Siemens CAD-software is ook compatibel met verschillende bestandsindelingen, waardoor het mogelijk is om bestanden van andere CAD-software te importeren en te exporteren. Dit maakt het gemakkelijk om samen te werken met andere ontwerpers en ingenieurs die verschillende CAD-software gebruiken.

Met de geavanceerde simulatie- en analysehulpmiddelen kunnen gebruikers het gedrag van hun modellen in realistische omstandigheden testen. Dit helpt bij het optimaliseren van het ontwerp en het identificeren van mogelijke problemen voordat het product daadwerkelijk wordt gebouwd.

Alles bij elkaar genomen, Solidedge Siemens CAD-software is een krachtige en gebruiksvriendelijke tool die de ontwerpproductiviteit verhoogt en de kwaliteit van het eindproduct verbetert. Het is de perfecte oplossing voor bedrijven die op zoek zijn naar een betrouwbare en kosteneffectieve manier om hun ontwerpprocessen te stroomlijnen.

Pak de BESTE prijs

5. Autodesk Fusion 360 CAD

Onze review: een cad van topkwaliteit

Autodesk Fusion 360 is een krachtig en gebruiksvriendelijk 3D CAD-, CAM- en CAE-softwarepakket voor ontwerpers en engineers van alle niveaus. Het biedt een geïntegreerde oplossing voor het ontwerpen, modelleren, simuleren en fabriceren van onderdelen en producten.

Met Fusion 360 kun je snel en eenvoudig 3D-modellen maken en deze direct gebruiken voor simulaties en analyses. Het biedt geavanceerde tools voor oppervlaktemodellering, parametrisch ontwerp, assemblages en animaties, waardoor het gemakkelijk is om complexe producten te ontwerpen en te visualiseren.

De software beschikt ook over uitgebreide mogelijkheden voor CAM en CNC-bewerking, waardoor je je ontwerpen rechtstreeks kunt vertalen naar machinecode. Met de ingebouwde generatieve ontwerptools kun je snel meerdere ontwerpalternatieven genereren en evalueren, waardoor je tijd bespaart en betere producten kunt maken.

Fusion 360 is beschikbaar als abonnementsservice en biedt een breed scala aan functies en integraties met andere tools en services, zoals Autodesk A360 voor cloudopslag en -samenwerking. Of je nu een beginner bent of een doorgewinterde professional, Fusion 360 biedt de tools en functionaliteiten die je nodig hebt om je ontwerpen te optimaliseren en je productiviteit te verhogen.

Pak de BESTE prijs

6. Coretechnologie

Onze review: een cad van topkwaliteit

Coretechnologie biedt een geavanceerde softwareoplossing voor het converteren, optimaliseren en repareren van 3D-gegevens. Met de software van Coretechnologie kunnen gebruikers snel en gemakkelijk 3D-modellen converteren tussen verschillende CAD-formaten, inclusief STEP, IGES, JT, CATIA en meer.

Met de geïntegreerde optimalisatie- en reparatiefuncties kunnen gebruikers ook 3D-modellen optimaliseren voor gebruik in verschillende toepassingen en deze repareren om fouten en onvolkomenheden te elimineren. Dit maakt het mogelijk om efficiënter te werken en snellere doorlooptijden te realiseren.

Bovendien biedt de software van Coretechnologie ook geavanceerde analyse- en simulatiemogelijkheden, waarmee gebruikers complexe berekeningen en simulaties kunnen uitvoeren om het gedrag van 3D-modellen in verschillende omgevingen te voorspellen.

Alles bijeengenomen, Coretechnologie biedt een alles-in-één oplossing voor het converteren, optimaliseren, repareren en analyseren van 3D-gegevens. Het stelt gebruikers in staat om efficiënter te werken en sneller en nauwkeuriger resultaten te bereiken.

Pak de BESTE prijs

7. Solidworks

Onze review: een cad van topkwaliteit

Solidworks is een geavanceerd CAD-softwareprogramma dat gebruikt wordt voor het ontwerpen en modelleren van 3D-objecten. Het biedt een scala aan krachtige functies en tools waarmee gebruikers nauwkeurige en complexe ontwerpen kunnen maken voor diverse toepassingen.

Met Solidworks kun je snel en eenvoudig je ideeën omzetten in realiteit door middel van de vele functies die het programma biedt, zoals het creëren van solide modellen, assemblages en technische tekeningen. Het programma biedt ook uitgebreide simulatie- en analysehulpmiddelen, waardoor gebruikers de prestaties en sterkte van hun ontwerpen kunnen evalueren.

Met de intuïtieve interface van Solidworks kunnen gebruikers snel en efficiënt ontwerpen maken, terwijl het programma ook uitstekende samenwerkingsmogelijkheden biedt. Het is bijvoorbeeld mogelijk om te werken in teams en samen te werken aan hetzelfde ontwerp in real-time. Dit maakt het ideaal voor bedrijven die producten ontwikkelen en produceren.

Bovendien biedt Solidworks een breed scala aan add-ons en extensies die extra functionaliteit toevoegen, zoals CAM-software voor het maken van bewerkingsprogramma's, CFD-software voor het uitvoeren van stromingssimulaties en PDM-software voor het beheren van productgegevens.

Tot besluit, Solidworks is een krachtig en veelzijdig CAD-programma dat ideaal is voor bedrijven en individuen die nauwkeurige en complexe 3D-ontwerpen willen maken. Het biedt een breed scala aan functies en hulpmiddelen die ontwerpprocessen versnellen en verbeteren, terwijl het tegelijkertijd zorgt voor een uitstekende samenwerking en teamwork.

Pak de BESTE prijs

8. 3dnatives

Onze review: een cad van topkwaliteit

3dnatives is een geavanceerd 3D-printing product dat perfect is voor zowel de beginnende als de ervaren gebruiker. Met een indrukwekkend scala aan functies en tools, biedt 3dnatives een eenvoudige en intuïtieve manier om objecten te ontwerpen en te printen.

Met een strak en modern ontwerp, is 3dnatives zeer gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te navigeren. Met de mogelijkheid om modellen te importeren uit verschillende bestandstypen, is het ontwerp proces snel en efficiënt. De krachtige ontwerp tools stellen gebruikers in staat om de vorm, grootte en textuur van hun modellen aan te passen met grote precisie.

3dnatives ondersteunt verschillende materialen, waaronder ABS, PLA en PETG, waardoor gebruikers de vrijheid hebben om hun creativiteit tot uiting te brengen. Met de mogelijkheid om te printen op verschillende resoluties, kunnen gebruikers kiezen tussen snelheid of nauwkeurigheid, afhankelijk van de complexiteit van hun ontwerp.

Met een eenvoudige en intuïtieve interface, is 3dnatives gemakkelijk te bedienen en te onderhouden. Het is ook gemakkelijk uit te breiden met accessoires zoals een automatische bed leveler, filament sensor en meer.

Als je op zoek bent naar een 3D-printer die uitblinkt in prestaties, betrouwbaarheid en gebruiksgemak, dan is 3dnatives de perfecte keuze voor je.

Pak de BESTE prijs

9. 3DExperience Catia

Onze review: een cad van topkwaliteit

3DExperience Catia is een geavanceerde softwareoplossing voor het ontwerpen, modelleren en simuleren van complexe producten. Het biedt een complete set van tools en functies voor de creatie van 3D-modellen, assemblages en tekeningen, die gebruikers helpen om producten van hoge kwaliteit te ontwikkelen en te produceren.

Met 3DExperience Catia kun je snel en eenvoudig ontwerpen maken en aanpassen, door gebruik te maken van een uitgebreide bibliotheek van standaardonderdelen en componenten. Het biedt een intuïtieve gebruikersinterface en een breed scala aan hulpmiddelen, waaronder oppervlakte- en solidemodellering, parametrische ontwerpfuncties en automatische constructiemethoden.

Daarnaast biedt 3DExperience Catia geavanceerde simulatiefuncties, waarmee gebruikers realistische testomgevingen kunnen creëren en verschillende scenario's kunnen simuleren. Het kan worden gebruikt voor het analyseren van verschillende aspecten van een product, zoals kracht, thermische eigenschappen, beweging, enzovoort.

3DExperience Catia is geschikt voor gebruik in verschillende industrieën, zoals automotive, lucht- en ruimtevaart, consumentengoederen, medische apparatuur en industriële machines. Het is een veelzijdige oplossing die kan worden aangepast aan de behoeften van elk bedrijf, en het biedt uitstekende prestaties en betrouwbaarheid. Tot besluit, 3DExperience Catia is een krachtige softwareoplossing voor iedereen die op zoek is naar geavanceerde tools voor productontwerp en simulatie.

Pak de BESTE prijs

10. OpenSCAD

Onze review: een cad van topkwaliteit

OpenSCAD is een open-source 3D modelleerprogramma waarmee je 3D-objecten kunt maken door middel van programmeercode in plaats van een grafische interface. Het is ideaal voor het ontwerpen van mechanische onderdelen, prototypes, gereedschappen en andere functionele objecten.

Met OpenSCAD kun je geometrische vormen zoals kubussen, cilinders en kegels maken en deze vervolgens samenvoegen, uitrekken, snijden of hollen om complexe objecten te maken. Het programma ondersteunt ook transformaties zoals rotatie, translatie en schaalvergroting.

Het belangrijkste voordeel van OpenSCAD is dat het volledig programmeerbaar is, waardoor gebruikers met programmeerervaring de mogelijkheid hebben om objecten te maken die moeilijk of onmogelijk te creëren zijn met traditionele 3D-modelleerprogramma's.

Bovendien is OpenSCAD compatibel met veel 3D-printers en kan het bestanden exporteren naar verschillende 3D-bestandsformaten zoals STL, DXF en OFF.

Uiteindelijk is OpenSCAD een krachtig 3D-modelleerprogramma dat geschikt is voor iedereen die op zoek is naar een flexibel, programmeerbaar hulpmiddel voor het ontwerpen van functionele objecten en prototypen.

Pak de BESTE prijs

Aandachtspunten bij een cad vergelijking

Ga je zelf verschillende cad's vergelijken, dan is het goed om op een aantal punten te letten. Niet alleen de prijs, maar bijvoorbeeld ook de eigenschappen van een product. Heeft het eigenschappen die concurrenten niet hebben? En zijn de reviews goed?

Wij nemen deze punten allemaal mee in onze top 10 cad's. Zo weten we zeker dat we altijd het beste product aanraden.

Veelgestelde vragen over cad's

Wat zijn de beste cad's volgens jullie?

Een cad beoordelen is natuurlijk deels subjectief. Het verschilt per persoon wat je belangrijk vindt om op te letten. Op basis van onze criteria zijn we echter tot de volgende top 3 beste cad's gekomen:

  1. TinkerCad
  2. BlocksCAD
  3. PTC CAD

Maak vooral zelf ook een goede cad vergelijking. Zo weet je zeker dat je kiest voor een cad die het beste bij jouw eisen aansluit.

Zijn jullie cad's reviews betrouwbaar?

Ja, iedere cad review op onze site is betrouwbaar. We testen de producten objectief en maken een eerlijke cad vergelijking. Alleen zo weten we zo goed mogelijk of we een cad terecht de beste noemen of niet.

We zullen nooit de volgorde van de top 10 aanpassen op verzoek van een fabrikant en hier zeker geen betaling voor accepteren. Hoewel we een commissie ontvangen wanneer een bezoeker via ons een product koopt, laten we ook niet de hoogte van deze commissie ons beïnvloeden om de positie van een cad te veranderen.

Waarop testen en vergelijken jullie cad's?

We testen een cad zo goed mogelijk. Daarnaast vergelijken we de producten onderling. Een product kan op zichzelf namelijk goed zijn, maar ten op zichte van een concurrent toch minder sterk zijn.

Factoren waar we onder meer op letten zijn:

  • Effectiviteit
  • Gebruiksgemak
  • Inhoud/stevigheid
  • Uiterlijk
  • Levensduur (bij benadering)
  • Kosten

Op basis hiervan kunnen we ook de prijs-/kwaliteitverhouding bepalen. Zo kunnen we een zo objectief mogelijke cad review schrijven.

Waar kan ik het beste een cad kopen?

Hoewel we de producten getest hebben en een top 10 cad's hebben samengesteld, verkopen we zelf geen cad's. Wel hebben we voor ieder product in onze top 10 gelijk een webshop opgezocht waar je de voordeligste prijs kan vinden.

Deze webshops hebben we controleerd op kwaliteit en betrouwbaarheid. Hoewel we niet kunnen instaan of verantwoordelijk zijn voor deze winkels, zijn we zeker van de betrouwbaarheid van deze shops. Door op de link bij een product te klikken kun je direct een cad kopen!

Tenslotte over cad's

In conclusie, het kiezen van de beste CAD software is afhankelijk van je specifieke behoeften en eisen. Na het lezen van deze blog heb je nu voldoende informatie over de beste 10 CAD software op de markt. Het is belangrijk om te kijken naar de functionaliteiten, prijs en compatibiliteit met andere software die je mogelijk al gebruikt. Door deze factoren in overweging te nemen, kun je de CAD software kiezen die het beste bij jouw behoeften past.

Disclaimer: Hoewel we met de grootste zorg deze top 10 hebben samengesteld door goed te testen en vergelijken, kan het zijn dat we fouten hebben gemaakt. Daarnaast verkopen we zelf geen cad's. De webshops waarnaar we linken zijn verantwoordelijk voor levering. Bij een aankoop via een link op deze pagina ontvangen we een kleine commissie. Wij zullen nooit een cad van een specifiek merk hoger of lager zetten op aanvraag of vanwege betaling van het betreffende merk. Onze top 10 cad's is dus objectief.

Gepubliceerd op: 11 jul. 2022