Je wifinetwerk is wellicht niet zo goed beveiligd als veel mensen zouden denken. Ze gaan ervan uit dat het automatisch beveiligd is, zeker als ze een nieuwe router aanschaffen. Het werkt eigenlijk hetzelfde als de beveiliging van je woning. Er zijn een aantal standaard dingen, zoals het deurslot, die standaard bevestigd is in de deur van je huis. Maar het is ook mogelijk om je huis beveiliging te upgraden met camera’s en bewegingscensoren. Zo zijn er ook upgrades die gedaan kunnen worden aan je wifinetwerk om te zorgen voor extra beveiliging. In deze blog geven wij je informatie over waarom je het wifinetwerk beter moet beveiligen en wat je eraan kunt verbeteren.

Waarom betere beveiliging?

Iedereen wilt zich zo veilig mogelijk voelen. Of dit nou gaat over je eigen woning of over je gebruik van het internet. Je hoort steeds vaker dat internetcriminelen toeslaan op het wifinetwerk van mensen. Dit brengt een aantal risico’s met zich mee:

  • Cybercriminelen kunnen illegale activiteiten doen vanuit jouw netwerk, hierdoor kun jij in de problemen raken;
  • Cybercriminelen krijgen toegang tot je gedeelde bestanden en aangesloten apparaten;
  • Cybercriminelen kunnen aangesloten apparaten en je computer infecteren met virussen;
  • Cybercriminelen kunnen je berichten onderscheppen en inloggegevens loskrijgen;
  • De snelheid van je verbinding gaat omlaag als veel mensen ingelogd zijn.

Tips voor de beveiliging van het wifinetwerk

Om ervoor te zorgen dat jij een zo’n veilig mogelijke ervaring hebt terwijl je gebruik maakt van je wifinetwerk, hebben wij een aantal tips die ervoor zorgen dat het een stuk veiliger wordt.

Beveiliging van het wifinetwerk

De meeste wifinetwerken zijn al beveiligd, maar zijn ze ook goed beveiligd? Hiermee bedoelen we de manier van versleuteling en de moeilijkheidsgraad van het wachtwoord. De beste manier om je wifinetwerk te versleutelen is WPA2-AES. Deze is een stuk veiliger dan alternatieven zoals WEP. Bij aanschaf staat er een standaard wachtwoord op, verander deze naar iets wat niet te raden valt. Maak zoveel mogelijk gebruik van combinaties tussen (hoofd)letters, cijfers en tekens.

Keep it up-to-date

Routerfabrikanten brengen voortdurend nieuwe software uit voor hun routers. Het is belangrijk om deze updates uit te voeren omdat deze vaker gepaard gaan met oplossingen voor problemen zoals problemen in de beveiliging. Ook is het verstandig om je apparaten te updaten die aangesloten staan op je wifinetwerk. Dit is om dezelfde reden als het updaten van je router.

Zet deze functies

Het aanstaan van een aantal functies kan ook gevolgen hebben voor de veiligheid van je wifinetwerk. Zo is het verstandig om de remote access uit te schakelen, zo kan niemand in je router instellingen vanaf een externe locatie. Ook functionaliteiten zoals WPS en UPnP kunnen uitgeschakeld worden. Dit zijn functies waarmee je andere apparaten kunt laten verbinden met je wifinetwerk.