Cloud hosting, je hebt er zeker wel van gehoord. Heel waarschijnlijk komen de woorden “internet” en “website “in je op, maar dat is slechts een klein deel van het geheel. In dit artikel behandelen we wat het precies inhoudt en geven ook de vele voordelen die worden gekoppeld aan systemen die gebruik maken van deze service.

Wat houdt het in?

Cloud hosting is een type hosting die gebruik maakt van een cluster van servers. Het gaat hierbij om een netwerk van virtuele en fysieke servers, allemaal op verschillende locaties. Dit maakt het mogelijk om bezoekers uit verschillende landen toe te laten tot jouw website of geïsoleerde werkomgeving, zonder laadproblemen, want het systeem schakelt andere servers in als het aantal bezoekers stijgt.

De voordelen

 • Minimale kosten
  Een groot voordeel van deze service is dat je geen hardware hoeft aan te schaffen, waardoor je geen additionele kosten krijgt bij het draaiende houden van een website bijvoorbeeld. Naast de aanschafkosten zijn er ook onderhoudskosten, en deze moet je wel echt respecteren, anders kan het echt mislopen. Bovendien hoef je niks zelf op te zetten, alles is voor je geregeld.

  Met hosting zoals deze heb je trouwens veel minder kosten vanwege het betaalmodel. Je betaalt een bepaald bedrag voor een specifieke periode, precies het aantal dat je nodig hebt. Zo kun je altijd upgraden of downgraden zonder extra kosten, want je betaalt alleen voor hetgeen dat je echt gebruikt.

 • Mobiliteit en productiviteit
  Een ander voordeel is dat je kunt werken op elke apparaat, ongeacht de tijd of locatie. Dit geeft het gevoel van vrijheid en leidt tot meer productiviteit. Een internetverbinding is het enige dat nodig is. Dit is vooral handig voor hen die vanuit huis werken: gewoon de computer opstarten en aan de slag.

 • Flexibel
  Tijdens onderhoudswerkzaamheden hoef je niet te wachten tot je weer aan het werk kunt. De provider verplaatst eerst de Cloud servers naar een andere fysieke server, zonder dat je dus door hebt dat er onderhoud gaande is. Met Cloud services kun je dus werken zonder vertragingen. Daarnaast is het heel gemakkelijk om te upgraden naar een systeem met bijvoorbeeld meer opslagcapaciteit, zonder enige vrees voor downtime. Je website blijft dus echt 24/7 toegankelijk, ook bij upgrades.

Back-ups

Een laatste belangrijk voordeel is dat je data altijd beschikbaar blijft. Met de back-ups die de provider je aanbiedt, kan het niet mis. De snapshots die je krijgt, zijn sessies die je weer kunt starten, volledig met alle data in je virtuele machine.

Alles zoals het was op het tijdstip waarop de back-up werd genomen. De tijd die nodig is om de data te herstellen, is daarom veel minder vergeleken met klassieke back-ups. Geen verlies en geen lange wachttijden, dus win-win!