Het was nog maar in maart 2022 dat Dacia met de Jogger haar nieuwe zevenpersoons gezinsauto introduceerde. De betaalbare stationwagen, die ook met een zitrij minder voor vijf personen verkrijgbaar is, werd meteen populair bij het publiek en verkocht prima. De meeste afnemers kozen voor de bi-fuel variant die op zowel benzine als LPG rijdt. Maar ook Dacia wil natuurlijk met de tijd mee en een duurzamere auto aanbieden, zeker aangezien potentiële concurrenten zoals de Renault Espace al langer als hybride verkrijgbaar zijn. Daarom komt men slechts een jaar later, in het voorjaar van 2023, al met een nieuwe motorvariant voor de Jogger: de Hybrid 140. Het is de eerste auto van Dacia met hybridetechniek. Alleen de zevenzitsvariant van de Jogger zal beschikbaar zijn als hybride.

Techniek van Renault

Bekend bij velen is al bekend dat de Roemeense autofabrikant uit Pitesti gebruikmaakt van de techniek van Renault Group in haar auto’s. Bij de Dacia Jogger Hybrid 140 is dat net zo goed het geval. Het hybridesysteem van de Jogger bestaat uit een 1,6-liter viercilinder benzinemotor, twee elektromotoren en een geëlektrificeerde automaat die vier overbrengingen voor de verbrandingsmotor en twee voor de elektromotor heeft. Al met al complex stukje techniek, dat bekend voorkomt uit populaire modellen zoals de Nissan Juke Hybrid en de hybridevarianten van de Renault Clio en de Renault Captur.

‘B’-modus

De Dacia Jogger Hybrid 140 beschikt over een automatische transmissie die voorzien is van een zogenaamde ‘B’-modus (‘Brake’). Deze versterkt de werking en de mate van vertraging van het regeneratieve remsysteem van de auto. Daardoor kan deze Dacia Jogger ook afremmen op de motor., net zoals bij een volledig elektrische auto. In die B-modus wordt zo dan ook nog eens extra energie teruggewonnen, die de auto vervolgens weer kan benutten tijdens het optrekken, om maar een voorbeeld te noemen. Volgens Dacia kan de Jogger hierdoor in de stad tot 80 procent volledig elektrisch rijden. De batterij van de auto bevindt zich overigens onder de vloer van de bagageruimte, op de plaats waar je het reservewiel normaliter zou verwachten. Dat is net als het geval is met de LPG-tank bij de ECO-G 100-versie. Hierdoor gaat de batterij niet ten koste van de bagage- of interieurruimte.

7-inch instrumentenpaneel

De nieuwe Dacia Jogger HYBRID 140 is verder ook uitgerust met een 7-inch instrumentenpaneel. Dit paneel geeft specifieke informatie weer op basis van de voorkeur van de chauffeur, evenals natuurlijk essentiële informatie. Bijvoorbeeld de laadstatus van de batterij, de energiestromen en de resterende actieradius van de accu. Daarnaast kun je als koper van de hybridevariant van de Dacia Jogger ook profiteren van de aanwezigheid van een elektrische parkeerrem plus een middelhoge middenconsole met gesloten opbergvak en een armsteun.

De vanafprijs van de zevenzits Dacia Jogger HYBRID 140 is in Nederland 29.650 euro, terwijl de verbruiks- en CO2-emissiecijfers ook nog eens tot de laagste van het Jogger-gamma behoren. Daarmee is de Jogger de meest betaalbare hybride gezinsauto met zeven zitplaatsen die er beschikbaar is op de markt, wat natuurlijk goed aansluit bij het imago en de marktstrategie van de Roemeense autoproducent. Wel is de hybridevariant een aanzienlijk stuk duurder dan een Jogger zonder hybride-systeem. Zoek je dus een goede hybride gezinsauto, dan is deze Dacia Jogger een goede en betaalbare keuze. Wil je gewoon graag zo’n fijne Dacia Jogger gezinsauto voor zeven personen, dan moet je nog even bij jezelf te rade gaan of je het extra geld over hebt voor de hybridevariant.