Een cv of curriculum vitae is een document dat een overzicht biedt van jouw professionele achtergrond en ervaring. Het is een belangrijk onderdeel van het sollicitatieproces, omdat het jou de kans geeft om jezelf te presenteren aan potentiële werkgevers. Het opstellen van een cv kan echter een uitdagende taak zijn, vooral als je niet zeker weet waar je moet beginnen. In deze blog bespreken we enkele tips voor het opstellen van een effectief cv.

1.   Maak een overzicht van jouw professionele ervaring

Het eerste wat je moet doen bij het opstellen van een cv is het maken van een overzicht van jouw professionele ervaring. Dit omvat jouw werkgeschiedenis, opleiding, vaardigheden en prestaties. Door een overzicht te maken, kun je ervoor zorgen dat je niets belangrijks vergeet en kun je bepalen welke informatie relevant is voor het opstellen van jouw cv.

2.   Kies het juiste formaat

Er zijn verschillende formaten voor cv’s, waaronder chronologisch, functioneel en combinatie. Een chronologisch cv benadrukt jouw werkervaring in omgekeerd chronologische volgorde, terwijl een functioneel cv de nadruk legt op jouw vaardigheden en prestaties. Een combinatie-cv combineert beide benaderingen. Kies het formaat dat het beste past bij jouw professionele ervaring en het soort functie waarvoor je solliciteert.

3.   Houd het beknopt en relevant

Jouw cv moet niet langer zijn dan twee pagina’s. Vermijd het opnemen van irrelevante informatie en houd je bij de belangrijkste informatie. Zorg ervoor dat jouw cv relevant is voor de functie waarvoor je solliciteert. Dit betekent dat je de informatie die het meest relevant is voor de functie bovenaan moet plaatsen.

4.   Gebruik actiegerichte taal

Gebruik actiegerichte taal om jouw vaardigheden en prestaties te beschrijven. Vermijd passieve zinnen en focus op wat je hebt bereikt in jouw vorige functies. Bijvoorbeeld, in plaats van “verantwoordelijk voor het beantwoorden van telefoontjes”, kun je beter zeggen “beantwoordde dagelijks 50-100 telefoontjes en hielp klanten met hun vragen”.

5.   Controleer op fouten en laat anderen jouw cv controleren

Voordat je jouw cv indient, moet je deze zorgvuldig controleren op fouten. Spelling- en grammaticafouten kunnen jouw kansen op het krijgen van een baan verminderen. Laat ook anderen jouw cv controleren op fouten en geef om feedback op de algehele presentatie en inhoud.

Gemakkelijke online website voor het opstellen van jouw cv

CVster is een online tool waarmee je snel en eenvoudig een professioneel ogend cv kunt maken. Met CVster kun je kiezen uit verschillende professionele sjablonen die zijn ontworpen om jouw vaardigheden en ervaring op een aantrekkelijke manier te presenteren.

Het gebruik van CVster is eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is een sjabloon kiezen dat past bij jouw professionele achtergrond en vervolgens jouw persoonlijke gegevens, werkervaring, opleiding en vaardigheden invoeren. Je kunt ook secties toevoegen voor bijvoorbeeld referenties of vrijwilligerswerk.

Naast CVster heb je een andere goede website genaamd CV.nl. Het gebruik van CV.nl is erg gemakkelijk. Je kunt alle relevante informatie over jouw werkervaring en opleidingen invoeren en deze op een duidelijke manier presenteren. Het platform biedt ook verschillende opties om jouw cv verder aan te passen, bijvoorbeeld door het wijzigen van de lay-out of kleuren. Wil je graag op een andere manier jouw cv maken, dan kun je CVster of CV.nl makkelijk opzeggen. Als je moeite met het opzeggen van cv.nl hebt, dan kan Xpendy je helpen bij het opzeggen van je abonnement!

Het opstellen van een cv kan een uitdagende taak zijn, maar het is een belangrijk onderdeel van het sollicitatieproces. Door de bovenstaande tips te volgen, kun je een effectief cv maken dat jouw professionele ervaring en vaardigheden benadrukt en je helpt om jouw droombaan te vinden.