Het is een feit, dat technologie niet meer weg te denken is uit onze samenleving, maar ook technologie heeft negatieve effecten op onze samenleving. Hier staat menig mens nog niet vaak genoeg stil bij. Hoewel consumenten al steeds meer bezig zijn met duurzaamheid tijdens het kopen en/ of gebruiken van producten, is duurzaamheid is vele andere sectoren nog ver te zoeken. We zijn met z’n allen nog verre van duurzaam genoeg en daarom lees je in deze blog over hoe jij kan bijdragen aan een meer duurzame planeet.

Elektronische apparaten op het milieu

Iedereen heeft er wel eens mee te maken, simpele dagelijkse taakjes zoals; een wasje draaien, even stofzuigen of een relax avondje op de bank met de TV aan en de mobiele telefoon in de hand. Uit onderzoek is gebleken dat de gemiddelde Nederlander een schermtijd heeft van 5,5 uur. Daarom zijn de apparaatjes niet meer weg te denken uit ons leven. Van de ene kant bieden ze ons gemak, maar aan de andere kant zijn ze ook zwaar belastend voor het milieu.

Een mobiele telefoon krijgt elk jaar weer een nieuwe versie met de meest geavanceerde technologie erin verwerkt. Het nieuwere apparaat is vaak weer sneller, met een betere camera en batterijduur. Hierdoor ‘kun je bijna niet anders’ dan weer een nieuwe aan te schaffen. Slechts 20% van de ‘weggegooide’ telefoon worden gerecycled. Deze verlaten telefoons vormen meer elektronisch afval (e-waste).

Maar wat dan?

Een mobiele telefoon gaat gemiddeld zo’n 3 jaar mee, maar erg vaak worden de apparaten al eerder vervangen door hun eigenaar. Echter is het mogelijk om veel langer dan drie jaar met een mobiele telefoon te doen. Een reparatie kan de levensduur van een telefoon grof verlengen. Met de groei van reparatiebedrijven moet dit dan ook geen probleem zijn. Vaak sta je binnen een half uur tot een uur wel weer buiten. Zo kun je als je batterij niet lang meer mee gaat of als je barsten in je scherm hebt, je telefoon laten repareren en de levensduur met soms wel 2 jaar verlengen.

Wat doet de telefoon nog meer?

Naast dat de telefoon negatieve effecten op het milieu met zich meebrengt, brengt het ook nog andere (sommige positieve) effecten met zich mee. Zo kunnen mensen zich vermaken door allerlei handen aan entertainment. Mensen kunnen TV-series en films streamen vanaf waar en wanneer ze willen. Ook kunnen mensen oneindig veel spelletjes spelen, zoals Candy Crush, Subway Surfer, maar ook kunnen ze gebruik maken van de beste casino apps. Dit zijn natuurlijk allemaal andere positieve effecten die de mobiele telefoon met zich meebrengt. Maar helaas blijft het daar niet bij, er zijn namelijk ook flink wat negatieve effecten. Kijk maar naar sociale media. Mensen plaatsen hier allerlei rommel over hoe goed zij het wel niet hebben, de ‘normale’ mens kijkt hier naar op en probeert hier ook aan te gaan voldoen. Dit is natuurlijk een verloren missie. De influencers plaatsen namelijk niet hun dagelijkse leven, ze plaatsen alleen dingen als het net goed met ze gaat. Ze plaatsen dus momentopnames en dit is geen goede reflectie van hoe ze daadwerkelijk zijn. Belangrijk is dus dat je op jezelf focust.