Als eigenaar van een website is het jou hoogstwaarschijnlijk niet ontgaan dat de laadtijd van jouw website een grote invloed uitoefent op jouw resultaten. Een bezoeker is immers ongeduldig en zit daardoor niet te wachten op een langzame website. 

Website-eigenaren worden tegenwoordig regelmatig gewaarschuwd om hun laadtijd te optimaliseren. Een langzame website kan immers behoorlijk veel bezoekers verliezen, doordat het geduld van de bezoekers opraakt. Maar hoeveel invloed heeft de laadtijd van een website daadwerkelijk op de resultaten van de betreffende onderneming? Dat zocht ik uit voor dit artikel. Ben jij benieuwd naar mijn conclusie? Lees snel verder.

Slechte ervaring

Indien een bezoeker een doel voor ogen heeft, maar voortdurend wordt onderbroken door de laadtijd van de website, zal de gebruiker de website als ‘slechte ervaring’ beschouwen. Uit een recent onderzoek bleek dat 45% van de consumenten minder snel terugkeert naar een website waar zij eerder zo’n ervaring hebben gehad.

Volgens data van Google blijkt 30% van de bezoekers te verwachten dat een pagina binnen een seconde geladen is. 18% van alle ondervraagden verwacht zelfs dat de pagina direct geladen is. Aan de hand van deze informatie kun jij hoogstwaarschijnlijk de reactie van bezoekers voorstellen als de pagina ruim vijf seconden laadtijd heeft.

Invloed op conversie

Als websitebeheerder is de conversie enorm belangrijk. Indien jij veel bezoekers op jouw website ontvangt, is het prettig als jij er ook daadwerkelijk iets voor terugkrijgt. Een bezoeker converteert als hij of zij bijvoorbeeld jouw product of dienst aanschaft.

De website snelheid heeft veel invloed op de conversie. Zo is Walmart een mooi voorbeeld. Bij Walmart merkten men op dat voor iedere seconde dat de pagina sneller laadde, de conversie met ruim 2% steeg. Ook bleek dat als de pagina binnen vier seconden nog niet volledig was geladen, de conversieratio echter sterk kelderde.

Hoe verbeter je de laadtijd?

Wellicht denk jij nu: ‘oké, vervelend, maar wat kan ik doen om de snelheid van mijn website te verbeteren?’ Uit dit artikel blijkt immers dat de laadtijd van belang is om de gewenste resultaten te behalen. Het verbeteren van de laadtijd vergt veel kennis en tijd, waardoor er in de meeste gevallen een backend ontwikkelaar wordt ingeschakeld. Een backend ontwikkelaar is, in tegenstelling tot de front end developer, verantwoordelijk voor de achterzijde van de website. De achterzijde is voorzien van alle data en informatie en is niet zichtbaar voor de website gebruikers. Hier kan onder meer de laadtijd worden aangepast om jouw resultaten te optimaliseren.