In februari is het weer tijd voor een ronde nieuwe Galaxy S-smartphones van Samsung. Dat is immers het traditionele moment in het jaar dat de serie van vlaggenschepen van Samsung een vervolg krijgt met een nieuwe reeks toptoestellen. Ditmaal is het tijd voor de Samsung Galaxy S23 en zijn broertjes. Wat denken we nu al te weten over de nieuwe Samsung S23 dat opvallend is in vergelijking met de vorige serie?

Nachtfotografie

Het ultieme vlaggenschip van de serie, de Samsung Galaxy S23 Ultra, krijgt volgens ingewijden een camerafunctie die de mogelijkheden tot nachtfotografie flink verbetert. Daar zouden we ons naar verluid echt een ‘nachtkijker’ bij moeten voorstellen. Een interessante ontwikkeling die erg leuk kan worden om te zijner tijd mee te spelen als je de S23 Ultra neemt.

Minimaal 256GB interne opslag

Naar verluid wordt het ook zo dat de alle drie de toestellen in de S23-serie minimaal 256GB interne opslag aan boord hebben, in plaats van de 128GB die bij de vorige serie het geval was. De S23 Ultra wordt, net als bij de vorige serie, ook verkrijgbaar in een versie met maar liefst 1TB interne opslag. Daar betaal je uiteraard meer voor.

Betere koeling

Smartphones blijven natuurlijk kleine computertjes die hard moeten werken om al hun taken uit te voeren. Daarbij kan door de hardware warmte geproduceerd worden. Wellicht herken je dit, dat je toestel opeens warm is geworden. Dat is een beetje verontrustend. Daarom heeft Samsung gewerkt aan betere koeling voor de S23-serie.

10x optische zoom

Fatsoenlijk zoomen met een smartphonecamera blijft een pijnpuntje. Vaak gaat dit gepaard met kwaliteitsverlies dat het niet de moeite waard maakt. Om wél zonder kwaliteitsverlies te kunnen inzoomen, is een telelens nodig, maar vaak bieden deze op smartphones maar weinig zoomkracht. De S23-serie gaat echter naar verluid uitgerust worden met een telelens die tot 10x optische zoom mogelijk maakt, en dat is best wat.

Accu’s

Ook altijd goed om te weten: hoe groot worden de accu’s van de toestellen? Naar verluid krijgt de ‘gewone’ Samsung Galaxy S23 een accu van 3900 mAh. Dat is niet zo groot, maar wellicht dat een getweakte processor minder stroom gaat verbruiken dan bij vorige edities. De S23 Plus krijgt een aanzienlijk grotere accucapaciteit van 4700 mAh, mede vanwege het grotere display. De S23 Ultra is baas boven baas met een forse 5000 mAh-accu.

Snelladen

Zoals je mag verwachten kunnen de toestellen snelladen. Bij de regulier S23 is dat met ‘slechts’ 25W, waarmee je telefoon waarschijnlijk nog binnen anderhalf á twee uur is opgeladen. De Plus en de Ultra kunnen snelladen met maar liefst 45W en zijn daardoor zeer vlot opgeladen. Alleen moet je om te kunnen snelladen er wel een passende oplader bij aanschaffen.

Dat is zo’n beetje wat we nu kunnen zeggen over de aankomende S23-serie van Samsung. Naar verwachting worden de toestellen op 2 februari aangekondigd en liggen ze later die maand in de winkel. Er mag een run op verwacht worden, dus als je er meteen een wilt hebben, is het verstandig om er bijvoorbeeld een in de pre-sale te kopen of op het moment van eerste beschikbaarheid klaar te zitten om meteen toe te slaan.