Met de opkomst van het internet en de steeds grotere rol die het speelt in ons dagelijks leven, worden we steeds meer uitgedaagd om onze online en offline persoonlijkheid te integreren. Veel mensen gedragen zich anders op het internet, soms zelfs als trolls, en dit kan onze sociale en emotionele levens verstoren. Maar hoe houden onze online en offline persoonlijkheid verband met elkaar en hoe kunnen we ze beter integreren? Hier komt systemisch coachen om de hoek kijken.

Online en offline persoonlijkheid: wat is het verschil?

Onze online persoonlijkheid is de manier waarop we ons presenteren op het internet, terwijl onze offline persoonlijkheid de manier is waarop we ons in het echte leven gedragen. Vaak zijn deze twee persoonlijkheden niet hetzelfde en kan onze online persoonlijkheid verschillen van onze offline persoonlijkheid.

Hoe beïnvloeden onze online en offline persoonlijkheid elkaar?

Onze online en offline persoonlijkheid kunnen elkaar beïnvloeden. Bijvoorbeeld, als we op het internet een zelfverzekerdere en uitgesprokener versie van onszelf zijn, kan dit onze offline persoonlijkheid beïnvloeden en ons meer zelfverzekerd maken. Aan de andere kant, als we ons op het internet anders gedragen dan we in het echte leven zijn, kan dit onze offline persoonlijkheid beïnvloeden en ons meer onzeker maken.

systemisch coachen

Het fenomeen “trollen” op internet

Het internet heeft ook een donkere kant, en sommige mensen gedragen zich op het internet als trolls, waarbij ze anderen beledigen en kwetsen. Dit is vaak het gevolg van een gebrek aan verantwoordelijkheid en anonimiteit op het internet.

Systemisch coachen: wat is het en hoe kan het ons helpen?

Systemisch coachen is een vorm van coaching die gericht is op het verbeteren van persoonlijke en professionele relaties. Het richt zich op het bekijken van problemen in het grotere verband, in plaats van alleen gericht te zijn op de individuele problemen. Systemisch coachen is gebaseerd op de systemische theorie, die stelt dat alles wat in een systeem gebeurt, verbonden is met elkaar en dat verandering in één deel van het systeem ook gevolgen heeft voor andere delen.

Deze manier van coachen gaat uit van het feit dat we onszelf anders gedragen in verschillende contexten en situaties, en dat onze gedragingen en interacties met anderen samenhangen met onze persoonlijke en familieachtergrond. Systemisch coachen helpt ons begrijpen hoe onze persoonlijkheid en gedragingen beïnvloed worden door onze familierelaties, werkomgeving, maatschappij en andere factoren die samen onze leefomgeving vormen.

Met systemisch coachen kunnen we deze verbanden beter begrijpen en aanpakken, wat leidt tot verbetering van onze persoonlijke en professionele relaties. Het stelt ons in staat om onze gedachten, emoties en gedragingen beter te beheersen en ons bewust te worden van de gevolgen van onze interacties met anderen. Bovendien kan het ons helpen onze persoonlijke en professionele doelen te bereiken en onze persoonlijke groei te bevorderen. Kortom, systemisch coachen biedt ons een kans om onszelf beter te begrijpen en verder te ontwikkelen.