De laatste jaren zijn er steeds meer mensen die ervoor kiezen om een abonnement zonder toestel af te sluiten, ook wel bekend als een Sim Only abonnement. Dit type abonnement heeft verschillende voordelen, zowel financieel als praktisch. In dit artikel zullen we de voordelen van een abonnement zonder toestel nader bekijken, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken bij het kiezen van een nieuw telefoonabonnement.

Lagere maandelijkse kosten

Een van de grootste voordelen van een abonnement zonder toestel is dat de maandelijkse kosten lager zijn. Bij een abonnement met toestel betaal je niet alleen voor de belminuten, sms’jes en data, maar ook voor het toestel zelf. Vaak betaal je hierdoor meer dan nodig is. Bij een abonnement zonder toestel betaal je alleen voor de diensten die je afneemt, waardoor de maandelijkse kosten lager zijn. Om de maandelijkse kosten zo goed mogelijk in de hand te houden kan je ook een Sim Only met dataplafond kiezen. Dit plafond zorgt ervoor dat je niet buiten de bundel kunt gaan, hierdoor worden extra kosten voorkomen. 

Flexibiliteit

Een ander voordeel van een abonnement zonder toestel is de flexibiliteit. Bij een abonnement met toestel zit je vaak vast aan een contract van twee jaar. Dit kan vervelend zijn als je bijvoorbeeld een nieuwe baan krijgt in het buitenland of als de financiële situatie verandert. Bij een abonnement zonder toestel ben je veel flexibeler. Je kunt maandelijks opzeggen of overstappen naar een ander abonnement. Zo kun je bijvoorbeeld overstappen van 4G Sim Only naar 5G Sim Only wanneer je dat wilt. Bij sommige providers, bijvoorbeeld bij Youfone, kun je gebruik maken van 5G bij ieder abonnement. Let er natuurlijk wel op dat je hiervoor een geschikt toestel hebt. 

Vrijheid in de keuze van het toestel

Als je een abonnement zonder toestel hebt, heb je de vrijheid om zelf te kiezen welk toestel je wilt gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een goedkoper toestel of voor een duurder toestel als je graag de nieuwste functies wilt hebben. Je kunt ook kiezen voor een refurbished toestel, wat vaak goedkoper is dan een nieuw toestel. Door de vrijheid in de keuze van het toestel kun je flink besparen op de telefoonkosten.

Geen BKR-registratie

Als je een telefoonabonnement met toestel afsluit, wordt dit gezien als een lening. Hierdoor wordt er een BKR-registratie gedaan bij een telefoonkrediet van meer dan € 250. Dit kan vervelend zijn als je in de toekomst bijvoorbeeld een huis wilt kopen of een lening wilt afsluiten. Bij een abonnement zonder toestel is er geen sprake van een lening en wordt er dus ook geen BKR-registratie gedaan. Dit kan voordelig zijn als je in de toekomst een grote aankoop wilt doen.