Inzicht in de voor- en nadelen van een virtueel privé-netwerk (VPN) kan je organisatie helpen beslissen of en hoe er een te gebruiken. In veel situaties wegen de voordelen van het gebruik van een VPN op tegen de nadelen. Hoe belangrijk is het om een VPN te hebben en wat zijn de voordelen van een VPN? Indien goed geconfigureerd, kan het het beveiligingsprofiel van uw bedrijf aanzienlijk versterken. Dus wil jij weten wat het allemaal voor jouw bedrijf kan betekenen? Dan is het goed om de voordelen die we hier met je bespreken goed in je op te nemen.

Beveilig je netwerk

De voordelen van het gebruik van een VPN zijn enorm.  Een van de belangrijkste is het feit dat bedrijven hun netwerk effectief kunnen beveiligen.  Zonder je medeweten kan een applicatie of website je online activiteiten bijhouden. Ze kunnen dan de verzamelde gegevens analyseren en gebruiken om te proberen je te bestoken met advertenties. Zonder een VPN kun je  een stormvloed van pop-up advertenties krijgen die je internetgebruik kunnen beïnvloeden en overlast kunnen vormen. Als je een VPN gebruikt, kan het voorkomen dat mensen, software en web browsers toegang krijgen tot je verbinding. Hierdoor blijft de informatie die je verzendt en ontvangt veilig en anoniem.

Verberg je privégegevens

Een ander belangrijk voordeel van VPN is de mogelijkheid om uw privé gegevens te verbergen. Hackers kunnen verschillende methoden gebruiken om gevoelige informatie te onderscheppen die je op websites invoert. Met die informatie kunnen ze proberen zich als jou voor te doen en toegang krijgen tot bankrekeningen, creditcardgegevens en meer. Met een VPN kun je van een hoog niveau van beveiliging, zoals 256-bit encryptie verwachten. Hierdoor lijkt al je online communicatie op onzinnige, vervormde tekst en tekens voor iedereen die een manier kan vinden om ze te onderscheppen. Dus stel dat je online bezig bent met je zorgverzekeringen vergelijken, dan krijg je naderhand geen advertenties die proberen je over te halen.

Databeperking voorkomen

Data beperking gebeurt wanneer je een bepaalde hoeveelheid van je beschikbare data hebt verbruikt en je internet service provider (ISP) dan besluit om je dienst te vertragen. Als je een VPN hebt, zul je al snel merken dat een van de voordelen, de mogelijkheid is om een datalimiet te vermijden, vooral omdat zelfs je ISP niet kan zien hoeveel gegevens je hebt gebruikt. Dit kan vooral handig zijn voor werknemers die data-abonnementen moeten gebruiken op hun slimme apparaten terwijl ze onderweg het internet opgaan.

Bandbreedtebeperking vermijden

Bandbreedtebeperking is wanneer je internetsnelheid opzettelijk wordt vertraagd door je ISP of iemand anders die kan bepalen hoe je Wi-Fi-netwerk presteert. Dit gebeurt soms wanneer je bepaalde websites bezoekt of bepaalde internetactiviteiten uitvoert. Als je een digitale VPN-dienst gebruikt, kan het mobiele verkeer dat van je apparaat komt, worden versleuteld. Met de versleuteling kunnen anderen niet zien welke websites je bezoekt. Omdat bandbreedtebeperking soms wordt veroorzaakt door de sites die je bezoekt of het soort activiteit dat je uitoefent, kan je internetprovider, als hij de gegevens van en naar je toestel niet kan zien, in deze situaties niet beperken. Zij kunnen je gegevens echter op bepaalde momenten van de dag wel afknijpen om bandbreedte vrij te maken voor hun andere gebruikers.