Cardano en zijn native cryptocurrency ADA hebben onlangs uitgebreide aandacht gekregen als een van de toenemende aantallen proof-of-stake blockchains in aanbouw in de crypto-omgeving, waarmee het anders is dan de Bitcoin koers aangezien deze munt gebruik maakt van proof-of-work. Het Cardano-project definieert zijn protocol als een “blockchain van de derde generatie”, bedoeld om slimme contracten mogelijk te maken met toekomstige toepassingen van kwaliteitscontrole en beheer van de toeleveringsketen. Cardano is een van de sterkste blockchain-activa van de cryptocurrency-industrie geworden en trekt de aandacht van zowel investeerders, ontwikkelaars als innovators. Laten we eens kijken naar alles wat je moet weten over Cardano.

Wat is Cardano?

Cardano is een open-source blockchain-framework dat in lagen is gebouwd om financiële applicaties uit te voeren die wereldwijd worden gebruikt door bedrijven, klanten en overheden. Het kan worden gebruikt voor het verzenden en ontvangen van digitaal geld, wat zorgt voor snelle, directe transacties die cryptografisch zijn beveiligd. Het project kenmerkt zich door gelaagde groei die het toegewijde team van programmeurs en ontwikkelaars met soft forks helpt om de blockchain snel te beheren en bij te werken. ADA betekent het token en de waarde hiervan wordt getoond in de Cardano koers

De Cardano-blockchain stelt individuen met verwaarloosbare betalingen in staat om slimme contracten op te bouwen, gedecentraliseerde apps en protocollen te maken en onmiddellijk geld in te dienen en te ontvangen. Net als verschillende andere tokens, wordt de Cardano-utility-token ADA gebruikt als een waardeomschakeling. Maar met zijn functionaliteit verschilt het van andere cryptocurrencies. Bovendien worden deelnemende gebruikers voor deelname aan de veiligheidsdienst ook beloond met ADA-munten. ADA-houders gebruiken hun munten bijvoorbeeld om te stemmen over verbeteringen of wijzigingen van het protocol en zo betrokken te zijn bij de ontwikkeling ervan.

Waar is het voor Cardano allemaal begonnen?

Het Cardano-project werd in 2015 gelanceerd met als doel een blockchain te ontwikkelen die is gericht op degelijke wetenschappelijke analyse en beste praktijken in de industrie. Charles Hoskinson, een van de medeoprichters van Ethereum en een groot voorstander van de transformerende krachten van de cryptocurrencies van het financiële systeem, was de leidende kracht. 

Cardano wordt in tegenstelling tot de Ripple koers vaak het ‘Japanse Ethereum’ genoemd, aangezien een groot deel van zijn investeerders afkomstig is uit Japan, en er is ook de organisatie die de introductie van Cardano financiert, EMURGO. Er zijn vijf fasen (of “tijdperk” zoals ze worden genoemd) gepland voor de volledige implementatie van de Cardano-blockchain: Byron, Shelley, Goguen, Basho en Voltaire. Op elk punt wordt een nieuwe verzameling functionaliteiten op de blockchain toegepast. De recent geïntroduceerde Shelley-fase zou bijvoorbeeld een beloningssysteem bevatten voor staking en een mogelijkheid om de cryptocurrency ADA van Cardano te delegeren.

Drie afzonderlijke organisaties begeleiden de groei van Cardano. Het is de verantwoordelijkheid van de in Zwitserland gevestigde Cardano Foundation om toezicht te houden op de creatie en opbouw van de Cardano-cultuur. De blockchain en de tools voor de implementatie ervan zijn ontwikkeld door Input Output Hong Kong (IOHK). EMURGO is een organisatie met winstoogmerk die de industriële software van Cardano promoot.