Het is misschien een beetje optimistisch om te verwachten dat je eerste NFT’s zullen verkopen, maar het lijkt er zeker op dat NFT’s blijvend zijn, en ze bieden een opwindende kans om je inkomen te diversifiëren. Veel artiesten en merken beginnen de verkoop van NFT’s als een andere vorm van inkomsten te onderzoeken. NFT-verkopen zijn spannend; er zijn meerdere rapporten van artiesten die voor miljoenen euro’s hebben verkocht. Voordat je NFT-kunst kunt verkopen, moet je natuurlijk precies weten wat NFT-kunst is. Bekijk dit artikel om alles te leren wat je moet weten – en als je klaar bent, lees dan verder voor onze stapsgewijze handleiding voor het verkopen van NFT-kunst.

Maak kunst die mensen willen

De eerste stap bij het verkopen van NFT-kunst is het maken van het type NFT dat mensen willen kopen. Bekijk de bestverkochte NFT’s en populaire collecties voor inspiratie en om te begrijpen in welke soorten kunst mensen geïnteresseerd zijn. Je kunst kan een afbeelding, video- of audiobestand zijn, tot 100 MB, in een formaat zoals JPEG, PNG of GIF waardoor het getoond kan worden op goedkoop internet.

Kies een blockchain, platform en portemonnee

Als je eenmaal je kunst hebt gemaakt, moet je er een NFT van maken. Aangezien NFT’s op blockchain gebaseerde activa zijn, moet je beslissen via welke blockchain je je NFT wilt verkopen. Ethereum is het meest populair, maar er zijn ook vele andere, waaronder Tezos, Polkadot en Solana. Je moet dan een NFT-marktplaats kiezen die deze blockchain ondersteunt. Voorbeelden van NFT-marktplaatsen zijn OpenSea, Rarible en SuperRare. Wanneer je een NFT-platform hebt geselecteerd, moet je ook een crypto-portemonnee kiezen die de door je gekozen blockchain ondersteunt.

Mint je NFT

Nadat je je cryptowallet hebt ingesteld en aangesloten, is het tijd om je NFT te minten. Het exacte proces hiervoor is afhankelijk van het platform dat je gebruikt. Het kan zijn dat je een aanvraagformulier moet invullen, of op de grotere platforms zoals OpenSea kan er alleen een knop ‘Maken’ zijn (hoewel OpenSea je inzending nog steeds zal beoordelen voordat deze wordt goedgekeurd voor verkoop). Op dit punt word je gevraagd om je afbeeldingsbestand te uploaden en te selecteren welke blockchain je wilt gebruiken. 

Maak je listing 

Gefeliciteerd, het is tijd om je NFT te koop aan te bieden! Nogmaals, de exacte manier om dit te doen hangt af van het NFT-platform dat je hebt gekozen. Op OpenSea kun je de door je gemaakte NFT selecteren en op ‘Verkopen’ in de rechterbovenhoek klikken. Op Rarible maakt de listing deel uit van het proces van het minten van je NFT.  

Stel je royalty’s in en betaal vergoeding

In dit stadium kan je ook worden gevraagd om te beslissen welk percentage royalty’s je in rekening wilt brengen op toekomstige verkopen van je werk. Op OpenSea kun je een percentage tot 10% instellen. Op Scopio zijn royalty’s aan de artiest vastgesteld op 6%, waarbij 4,2% naar de artiest gaat en 1,8% naar Scopio. Houd er rekening mee dat hoewel hogere royalty’s aantrekkelijker lijken, ze potentiële kopers kunnen afschrikken, omdat ze minder snel winst zullen maken met toekomstige verkopen.