Steeds vaker zien we dat bedrijven hun (toekomstig) werknemers verplichten om een VOG te kunnen overleggen. Deze Verklaring Omtrent Gedrag is ervoor bedoeld om er zeker van te zijn dat een werknemer niets bij de hakken heeft gehad in het verleden. Wel is het goed te weten dat de termijn waarna wordt gekeken 4 jaar is en afhankelijk van bepaalde branches anders kan zijn. Zo kan het dus wel zijn dat iemand in het verleden iets heeft gedaan, waardoor je ze eigenlijk liever niet voor je hebt werken. Aan de andere kant is het ook goed om mensen een tweede kans te geven en ze dus wel de mogelijkheid hebben om zichzelf opnieuw te bewijzen en hun leven te verbeteren. Omdat het aanvragen van een VOG tegenwoordig in vrijwel alle gevallen digitaal gebeurt, leggen we je uit hoe dit werkt.

VOG aanvragen zonder werkgever

Het kan natuurlijk zo zijn dat je een VOG moet aanvragen om een visum te krijgen voor een bepaald land. Het is dus wel handig te weten dat ook een vog aanvragen zonder werkgever tot de mogelijkheden behoort. Het enige waar je dan wel rekening mee moet houden, is dat de kosten volledig voor jezelf zijn. Vraagt je werkgever dit te doen, dan worden de kosten meestal voor een deel of zelfs helemaal vergoed. Belangrijk dus om je vooraf even goed in te verdiepen. Het is namelijk vervelend wanneer je voor iets speciaals naar een bepaald land moet en hiervoor een VOG nodig hebt. Het is dus niet altijd vanzelfsprekend dat dit nodig is wanneer je bij een bedrijf aan de slag wilt.

Laat je werkgever de VOG aanvraag digitaal klaarzetten

Het overgrote deel van de mensen vraagt zijn of haar VOG aan op verzoek van de werkgever. Het is daarom dus wel belangrijk dat deze de aanvraag  voor je klaarzet. Omdat je niet op alle punten wordt getoetst, is het voor de werkgever belangrijk aan te geven wat hij wil laten nakijken. Stel dat je bij een bank gaat werken, dan is het logisch dat ze willen weten of je in het verleden om wat voor reden dan ook op een negatieve manier in aanraking bent geweest met politie en justitie rondom geld bijvoorbeeld. Je vog digitaal aanvragen kan daarom dus ook pas op het moment dat je werkgever deze aanvraag voor je heeft klaargezet.

Bericht binnen 1 tot 4 weken

Nadat je de aanvraag hebt gedaan, gaat er vaak behoorlijk wat tijd overheen voordat je daadwerkelijk bericht krijgt vanuit de desbetreffende instantie. Het is daarom dus ook niet zo heel vreemd dat veel werkgevers van tevoren willen dat je deze aanvraag doet, zodat ze op het moment dat je daadwerkelijk in dienst treedt, ervan verzekerd zijn dat alles in orde is. Wat vooral goed is om te weten, is dat je in het geval je geen strafblad hebt, je vrijwel altijd een VOG krijgt en je dus ook geen zorgen hoeft te maken over je eventuele nieuwe baan. Belangrijk is wel dat je vooraf goed afstemt voor wie de kosten zijn. Zo kan het zijn dat de ene werkgever het vooraf betaald, terwijl je het bij de ander moet declareren.