Heb je ook wel eens het gevoel dat je niet zeker weet hoe groot je laptop is? Je weet wel, degene die je altijd bij je hebt als je onderweg bent? Het kan lastig zijn om de afmetingen te onthouden, zeker als ze van model tot model verschillen. In dit blogbericht helpen we je door je te leren hoe je de afmetingen van je laptop in inches kunt opmeten. 

Gewapend met deze informatie hoef je je nooit meer zorgen te maken of je toestel wel in die krappe ruimte zal passen!

Laptops zijn er tegenwoordig in allerlei soorten en maten. Maar wat betekenen de verschillende afmetingen eigenlijk voor de consument? De meest voorkomende maat voor laptops is het 13 inch model. Dit is een prima algemeen formaat dat groot genoeg is om er serieus werk mee te doen, maar klein genoeg om draagbaar te zijn. Zoek je een laptop om mee te nemen voor onderweg, dan is dit waarschijnlijk de beste optie.

Er zijn ook 15 inch laptops, die meer schermoppervlak bieden, maar ook groter en zwaarder zijn. Deze zijn goed voor gebruikers die extra ruimte nodig hebben voor dingen als videobewerking of grafisch ontwerp. 17 inch laptops zijn de grootste op de markt. Ze zijn ideaal voor gamen en andere grafisch-intensieve activiteiten, maar ze zijn niet erg draagbaar.

Als je over de grootte van je laptop nadenkt, moet je bedenken hoe je je computer gebruikt. Werk je meestal vanuit huis? Of ben je altijd onderweg? Laptops zijn er in verschillende maten, en elk heeft zijn eigen voor- en nadelen. De kleinste laptops – ook bekend als netbooks – zijn ideaal voor mensen die vooral thuis werken. 

Ze zijn licht van gewicht en gemakkelijk draagbaar, zodat je ze overal mee naartoe kunt nemen. Ze hebben echter niet veel opslagruimte, dus als je veel bestanden of toepassingen moet opslaan, zijn ze misschien niet de beste optie voor jou. Laptops die groter zijn dan netbooks bieden meer opslagruimte en hebben vaak betere verwerkingsmogelijkheden

Het hangt echt af van het aankoopbeleid van de winkel waar je de laptop kocht. In het algemeen staan de meeste winkels toe dat je een laptop binnen een bepaald aantal dagen (meestal 14-30 dagen) terugbrengt of omruilt. Er kunnen echter wat kosten voor herbevoorrading aan verbonden zijn.

En de winkel staat je misschien niet toe hem om te ruilen voor een ander formaat als het model uit de handel genomen is. Het is dus het beste om eerst bij de winkel te informeren voor je je aankoop doet. Als het om laptops gaat, doet grootte er wel degelijk toe – en niet alleen de grootte van het scherm. Je moet ook rekening houden met het gewicht en de draagbaarheid van het apparaat.

Te grote of te zware laptops zijn lastig om mee te nemen onderweg, en je zult er snel genoeg van krijgen om ze mee te nemen. Aan de andere kant zijn te kleine laptops moeilijk om op te werken en kunnen ze ook frustrerend zijn in het gebruik. Let dus bij het kiezen van een laptop op de afmetingen, het gewicht, ook op de andere eigenschappen en specificaties. 

Zo weet je zeker dat je een apparaat krijgt dat zowel draagbaar als functioneel is. De beeldschermmaten van laptops worden meestal diagonaal gemeten in inches. Dit is de standaard manier waarop de meeste beeldschermen worden gemeten, ook computermonitoren, Tv’s en tablets. Zo zou een laptop met een scherm van 13 inch een diagonale afmeting hebben van ongeveer 33 centimeter.

Er is geen wetenschappelijk antwoord op deze vraag, maar er is wel een algemene vuistregel die je kunt volgen. In het algemeen geldt: hoe hoger de resolutie van je scherm, hoe kleiner je kunt gaan zonder aan beeldkwaliteit in te boeten. Dus, als je een hoge resolutie scherm hebt, kun je waarschijnlijk wegkomen met een kleiner formaat dan iemand met een lagere resolutie scherm. 

Natuurlijk zijn er ook andere factoren waarmee je rekening moet houden, zoals hoe ver je van het scherm af zult zitten en wat voor soort multitasking je zult doen. Maar resolutie is zeker iets om rekening mee te houden bij je beslissing over de schermgrootte.