Technologie speelt een steeds grotere rol in ons dagelijks leven. Dat is niks nieuws, want deze ontwikkeling is al eeuwenlang gaande. Maar door digitalisering is dat proces in een stroomversnelling terechtgekomen. Je zou kunnen beargumenteren dat nog niet eerder een technologie zo’n grote en brede invloed heeft gehad als computers.

Ieder facet van ons leven wordt ondersteund door IT

Het opmerkelijk aan IT is met name dat het zo breed wordt gebruikt. Zowel voor persoonlijke als professionele bezigheden zijn computers niet meer weg te denken. Het is ongekend dat een technologie die zo ver doordringt in zoveel verschillende facetten van ons leven. De televisie ontketende een ware revolutie. Maar in lang niet alle beroepsgroepen maken ze er gebruik van. Dat geldt wel voor IT. Het heeft in feite onze complete manier van leven en werken aangepast.

De enorme rol van IT in allerlei sectoren

De afhankelijkheid van IT geeft aan hoe succesvol de techniek is geweest. Aan de andere kant zijn er mensen die zich afvragen of we niet te veel onderworpen zijn aan het goed functioneren ervan. Op zich is dat best te verklaren. Want zelfs een ziekenhuis draait amper wanneer de computers uitvallen. Artsen kunnen bijvoorbeeld niet meer bij gegevens en data van patiënten. Dit is slechts een voorbeeld. Want ook ons rechterlijke systeem, de politie en de politiek zijn nergens zonder hun IT-systemen. Daar komt iedere burger mee in aanraking. Zelfs bij het maken van een afspraak bij de kapper, bij het inschrijven voor een cursus of bij het online bestellen van brood bij de bakker. Bij de notaris maken ze gebruik van IT voor het opstellen van een testament of een verklaring van erfrecht.

Op jonge leeftijd leren om met technologie om te gaan

Kinderen komen op steeds jongere leeftijd in aandacht met computers. Er zijn best mensen die daar kritiek op hebben. Zij vergeten dat de wereld continu in beweging is. Voor jonge kinderen is het ontzettend waardevol om op jonge leeftijd in aanraking te komen met de techniek om hen heen. Want door de grote mate van afhankelijk is het essentieel dat iedere inwoner van Nederland met IT om weet te gaan. Het vergroot je kansen op de arbeidsmarkt en maakt je leven in het algemeen eenvoudiger. Op jonge leeftijd leren kinderen snel en moeiteloos. Door pas op latere leeftijd met IT in aanraking te komen ontstaat een achterstand. Bovendien wordt het door de jaren heen alleen maar moeilijker. Aangezien er steeds nieuwe mogelijkheden ontdekt worden.

De wereld wordt steeds ingewikkelder

Het is cruciaal om mensen te scholen over de mogelijkheden van IT. Anders lopen ze de kans de wereld om zich heen niet meer te begrijpen. Er is nu al een tekort aan technisch geschoold personeel. Door de toenemende afhankelijkheid van de techniek neemt dat gebrek alleen maar toe. Zowel in het professionele als het persoonlijke leven haal je veel voordelen wanneer je handig bent met computers en de daaraan gerelateerde techniek.