Tegenwoordig heeft iedereen heel makkelijk en heel snel toegang tot het internet. Even niks te doen? Dan wordt er al snel gekeken op de telefoon. De wereld is digitaler dan ooit en het is dan ook belangrijk dat je gegevens veilig zijn. Er zijn veel manieren waarop hackers toegang kunnen krijgen tot je gegevens en deze misbruiken. Niet alleen hackers, maar ook cybercriminelen doen dit. Je kan jezelf online beschermen hiertegen, maar lang niet iedereen doet dit of is hiervan op de hoogte. In dit blog een aantal tips om jezelf goed te beschermen als je lekker even online bent.

Tip 1: Back-up

Je kan nog zoveel maatregelen nemen, er bestaat altijd een kans dat je opeens alles kwijt bent. Maak daarom altijd een back-up van je gegevens. Het is belangrijk dat gegevens niet alleen met een wachtwoord worden beveiligd, maar dat die back-up ook regelmatig wordt gemaakt. Een back-up is de meest betrouwbare en veilige manier om verloren bestanden, apps en instellingen te herstellen nadat je gegevens bent verloren.

Tip 2: Verificatie

Het is belangrijk dat je een tweestapsverificatie als extra beveiliging gebruikt. Zo zorg je ervoor dat alleen geverifieerde gebruikers toegang krijgen tot een online account. De gebruiker van het account voert de gebruikersnaam en het wachtwoord in. Maar om meteen toegang te krijgen moet er dan aanvullende informatie worden gegeven. Dit kan middels een code die je per SMS krijgt, maar het kan ook middels een touch ID bijvoorbeeld. Als een van die factoren wordt gestolen kan nog steeds niemand aan je gegevens, doordat je allebei nodig hebt om erin te komen. Het is net als met een kantoorpand eigenlijk. Als je daar een goed slot op de deur doet en ook nog eens een alarm instelt is de kans dat inbrekers binnenkomen kleiner. Al heb je er een goedkoop tapijt in liggen en een goedkoop bureau, als er dure spullen liggen dan proberen inbrekers het maar al te graag. Een goedkoop tapijt en bureau zegt dus niks, dus beveilig je je kantoorpand goed. Dit is hetzelfde idee, maar dan online.

Tip 3: Up-to-date

Er is niks belangrijker dan je software up-to-date houden. Software updates bieden bovendien veel voordelen. Een update zorgt voor het oplossen van bugs, nieuwe functies of de bruikbaarheid verbeteren. Vanuit beveiliging is de update ook belangrijk. Als je een oude versie van de software hebt dan ben je ook kwetsbaarder voor inbrekers. Dit komt omdat in nieuwe versies gewerkt is aan nog betere beveiliging. Zorg er dus voor dat nieuwe updates altijd worden geïnstalleerd.