Als je eraan denkt om met de tijd mee te gaan en je geld om te zetten in cryptocurrency is Litecoin een mogelijke optie. Litecoin is een van de eerste klassieke altcoins. Litecoin werd gepubliceerd via GitHub op 13 oktober 2011 door Charlie (Charles) Lee, een ontwikkelaar afgestudeerd aan Massachusetts Institute of Technology. De Bitcoin broncode werd gebruikt als basis van Litecoin. Charlie Lee veranderde relatief weinig:

  • De hashing algoritme van Bitcoin werd vervangen door Scrypt die minder rekenkracht vereist.
  • Litecoin maakt sneller transactie blokken aan (elke 2,5 minuut in plaats van 9 minuten bij Bitcoin) en heeft daardoor snellere bevestigingstijden met en andere type transactie adressen.
  • Er kunnen totaal maximaal 81 miljoen Litecoins worden gedolven en in omloop worden gebracht.

Litecoin wilde technologisch niet veel afwijken van de broncode van Bitcoin. Dit werd doelbewust door Charlie Lee gedaan aangezien de beste ontwikkelaars en cryptografen werken aan Bitcoin. Nieuwe upgrades en updates voor Bitcoin kunnen hierdoor gemakkelijk worden overgenomen door de Litecoin ontwikkelaars.

litecoin

Litecoin wordt net zoals Bitcoin beveiligd door blockchain technologie. Dit is een datasysteem dat gegevens, informatie, en transacties opslaat en verwerkt. Het werkt middels een ketting aan computers (nodes) op de server voor de verwerking van de gegevens. Dit heel proces is beveiligd middels cryptografie. Aangezien er minder ontwikkelaars en nodes werken aan Litecoin, is het netwerk veel minder veilig dan Bitcoin. Bitcoin is extreem veilig en wordt wel digitaal goud genoemd. Charlie Lee, de maker van Litecoin, beschouwt Litecoin als een lichtere en snellere variant van Bitcoin en noemt het wel digitaal zilver. Dit wordt gezien als een controversiële vergelijking. Vanuit een monetair perspectief heeft Litecoin niks te maken met zilver en ook niet te vergelijken met Bitcoin.

Litecoin kopen tips

Litecoin kopen is tegenwoordig makkelijk voor elkaar te krijgen. Litecoin kan je altijd makkelijk 24/7 online kopen. Voordat je de aankoop doet is het wel handig om na te gaan wie allemaal litecoin verkoopt en een vergelijking te doen. Er zijn namelijk tal van handelsplatformen die litecoin verkopen, zoals Bitvavo, Blox, BTC Direct, Litebit, Etoro, Plus500 en nog veel meer. Maak een vergelijking en neem je tijd hiervoor. Ga na welke het best bij jouw behoefte passen. Ga de voor en nadelen na, ga de betaalopties na. Na je platform en betaalmethode gekozen te hebben, kan je nagaan hoe je je litecoins wil bewaren. Er zijn tal van wallets waaruit je kan kiezen, ga na welke bij jouw behoefte past. Je kan kiezen uit online, papieren, desktop, mobiele, en hardware wallets. Maak een goeie vergelijking, denk hierbij niet in termen van vandaag of morgen. Denk in termen van wat wil ik nog kunnen doen met mijn litecoins in de komende aantal jaren. Kies op basis hiervan je wallet. Na je wallet gekozen te hebben kan je overgaan tot het aanmaken van je account en aanschaffen van de litecoins bij het platform van je keuze.

Hoe gebruik je je litecoins

Je litecoins kan je op verschillende webshops en in verschillende winkels gebruiken. Je kan zelfs litecoins als gift sturen voor een vriend(in) of relatie, als die een litecoin account heeft. Er komen tegenwoordig steeds meer bedrijven erbij die ook litecoin als betaalmiddel accepteren. Je kan litecoins overmaken naar hun litecoin adres om je betaling te voldoen. Je kan ook een cryptocreditcard aanvragen, dit werkt op basis van de inhoud van je wallet. Via Visa of Mastercard worden je litecoins omgezet in valuta voor gebruik. Je verstrekt dus credit aan jezelf uit je litecoin account.