Met de opening van de Nederlandse vergunde online kansspelmarkt op 1 oktober 2021 heeft de Kansspelautoriteit een vergunning verleend aan tien online kansspelaanbieders, die legaal online kansspelen in Nederland mogen aanbieden. Daarnaast heeft de KSA een nieuw handhavings- en boetebeleid gepubliceerd dat zware straffen omvat voor exploitanten zonder vergunning.

Handhavingsbeleid

Voor de recente lancering van online kansspelen en de nieuwe spelregels van kracht waren, was het aanbieden van online kansspelen aan Nederlandse burgers illegaal. Voor illegale gokbedrijven gebruikte de KSA de volgende “prioriteringscriteria” om te bepalen welke operators het doelwit waren. De KSA richtte zich specifiek op illegale gokwebsites die:

  • een nl-domein gebruikt;
  • waren in de Nederlandse taal;
  • geadverteerd via Nederlandse media;
  • bepaalde betaalmethoden aangeboden die populair zijn bij Nederlandse consumenten (bijvoorbeeld iDeal);
  • heeft nagelaten technologie te gebruiken om Nederlandse IP-adressen te blokkeren (geoblocking) en heeft de leeftijd van de speler niet geverifieerd tijdens het registratieproces.

Deze criteria vervielen op 1 oktober 2021. Toen de online gokmarkt in Nederland eenmaal openging, drong de Nederlandse regering er echter bij de KSA op aan om een ​​drastische “versnelling” van haar handhavingsactie uit te voeren tegen elk online gokbedrijf zonder een vergunning die spelers van de Nederland. Als reactie hierop is op 1 november een nieuw handhavingsbeleid van de KSA in werking getreden, waarin wordt erkend dat er keuzes moeten worden gemaakt over de te voeren onderzoeken. Dit leidde uiteindelijk tot nieuwe prioriteringscriteria om te bepalen op welke gokexploitanten het doelwit zou zijn.

Op basis van deze criteria bepaalt de KSA de prioriteit van een onderzoek op basis van de volgende vragen:

  • Online gokken in Nederland: kenmerken van de wetHoeveel Nederlandse spelers spelen er op de illegale website?
  • Hoe schadelijk is het illegale aanbod ten opzichte van de doelstellingen van de KSA om consumenten te beschermen, gokverslaving te voorkomen en illegaliteit en criminaliteit te bestrijden?
  • Worden spelers door het illegale aanbod van de legale markt weggetrokken?
  • In hoeverre is het illegale aanbod gericht op de Nederlandse consument? Bij het bepalen of de Nederlandse consument het doelwit is, blijven de “oude prioriteringscriteria” belangrijk.

De KSA heeft expliciet aangegeven dat de prioriteringscriteria niet cumulatief zijn. Een illegaal aanbod hoeft niet op alle criteria hoog te scoren voordat een handhavingsonderzoek wordt gestart. Er kunnen zich ook omstandigheden voordoen die hierboven niet genoemd zijn, maar toch een rol kunnen spelen bij de beoordeling of prioriteit moet worden gegeven aan een onderzoek.

Boetebeleid

Ook heeft de KSA boetebeleidsregels gepubliceerd voor het aanbieden van online kansspelen zonder vergunning, die op 1 oktober 2021 in werking zijn getreden.

De boete bestaat uit een basisboete, die bij bepaalde omstandigheden kan worden verhoogd. Tot 1 oktober was de basisboete 200.000 euro zonder omzetboete.

Volgens het nieuwe beleid is de berekende boete afhankelijk van de omzet van de overtreder in Nederland:

  • Als de omzet van de overtreder lager is dan 15 miljoen euro, wordt de boete berekend op basis van forfaitaire bedragen. De basisboete bedraagt ​​600.000 euro.
  • Als de omzet van de overtreder 15 miljoen euro of meer bedraagt, wordt de boete berekend op basis van de omzet. De basisboete bedraagt ​​4% van de omzet.

De KSA beoordeelt de omzet indien zij de relevante omzet niet kan vaststellen op basis van door de overtreder verstrekte gegevens.

Omstandigheden die boetes verhogen, zijn onderverdeeld in twee categorieën. In de eerste categorie wordt de boete verhoogd met 150.000 euro of 1% bij een omzet van meer dan 15 miljoen euro. De omstandigheden die verband houden met een verhoogde boete zijn onder meer gericht op minderjarigen of andere kwetsbare groepen met verboden spellen of weddenschappen. Verboden spelen worden gedefinieerd als kansspelen op afstand, zoals spread betting en wedden op niet-sportevenementen, die zelfs voor een exploitant met een vergunning niet zijn toegestaan.

In de tweede categorie wordt de boete verhoogd met 75.000 euro of 0,5% bij een omzet van meer dan 15 miljoen euro. Deze categorie omvat overtredingen, zoals het hebben van een website met onjuiste of irrelevante kennisgevingen over licenties, geen informatie over verslavingspreventie, geen speellimieten of vooraf ingevulde speellimieten, geen leeftijdsverificatie of een illegaal aanbod dat beschikbaar is via een mobiele applicatie.

Conclusie

Bij de opening van de Nederlandse kansspelmarkt heeft de Nederlandse overheid er bij de KSA op aangedrongen plannen te formuleren om de handhaving te intensiveren. Om het legale aanbod van betrouwbare online casino te ondersteunen, kreeg de KSA de opdracht om illegaal online gamen aan te pakken. Als reactie hierop heeft de KSA hogere straffen en strengere regels gepubliceerd tegen exploitanten zonder vergunning. Het valt nog te bezien