Het is steeds actueler en de urgentie wordt ook steeds hoger om de inkoop van elektronica afval-vrij te maken. Zeker voor de zakelijke markt. Toch is er nog een grote weg te gaan en zeker nu er zo’n run is op kostbare metalen. Gelukkig zijn er mooie ontwikkelingen op dit gebied. Zo is er een flits-joule-methode ook wel de flits-joule-verwarming (fjh), waarmee heel snel metalen kunnen worden verwijderd. Ook is er het bedrijf Closing the Loop, dat zich richt op het verminderen van elektronisch afval. Daarnaast zijn afvalwerkingsbedrijven ook steeds meer in ontwikkeling.

Flit-joule-verwarming

De Flits-joule-methode is een methode waarin als een flits door verhitting metalen verwijderd worden uit elektronische apparatuur, zoals mobieltjes. Oorspronkelijk werd deze methode bedacht tijdens de zoektocht naar betere zonnepanelen. Het blijkt echter dat je dit ook op andere dingen kunt toepassen. Het is nog wel een methode in ontwikkeling, maar het zou wel voor hele mooie dingen kunnen zorgen. Bij de te verwijderen metalen kun je bijvoorbeeld denken aan: palladium, goud, zilver en rhodium. Het verwijderen van deze metalen zorgt natuurlijk voor mogelijkheden tot hergebruik hiervan.

Closing the Loop

Het bedrijf Cloosing the Loop is erop gebrand om elektronisch afval te verminderen voor de zakelijke markt. De organisatie is ontstaan in 2014, toen er een wereldwijde vraag naar schaarse materialen kwam. Het bedrijf denkt in mogelijkheden en werkt aan een duurzamere wereld door praktisch te werken aan een oplossing voor dit probleem en klanten ook de mogelijkheid te geven zonder schuldgevoel wel zakelijke elektronica aan te schaffen. Dit doen zij door als een klant een nieuw apparaat koopt, een gelijke hoeveelheid elektronisch afval in te zamelen en te recyclen. Het gaat daarbij om klanten met bedrijven met minimaal 1.000 medewerkers. Zo zorgen zij ervoor dat de klant duurzaam inkoopt. Het is erg praktisch en concreet. Er worden geen ingewikkelde berekeningen gemaakt, het is gewoon heel concreet. Dit is ook de reden dat dit bedrijf in 2021 is genomineerd voor de Computable Awards 2021 voor de categorie Duurzaamheid & MVO.

Toekomst

Ook de mainstream afvalverwerkingsbedrijven worden steeds duurzamer. Bij een container huren in Pijnacker voor elektronica afval mag je ook verwachten dat er steeds meer gewerkt wordt aan recycling. Alleen een bedrijf als Closing the Loop is nog wel vaak de koploper als het aankomt op het verwerken van elektronica afval.