Virtual Reality heeft enorm veel sprongen gemaakt in de laatste jaren. In de jaren 80 werd het nog gezien als een gefaald product, maar nu lijkt het de toekomst van online gamen te zijn. VR heeft zich niet alleen in de gamewereld, maar ook bij bedrijven, onderzoekers en de zorg bewezen.

Virtual Reality wordt nog het meest gebruikt voor het spelen van smartphone- en computerspellen, maar kan ook al goed aangesloten worden op bijvoorbeeld je telefoon. Deze casino’s bieden sinds kort ook de mogelijkheid aan om VR-spellen te spelen. Je hebt hier alleen zelf een VR-set voor nodig. We verwachten een stormachtige ontwikkeling van de technologie in 2023.

Stap virtueel in de Metaverse

De metaverse is een plek waar digitale werelden worden gecreëerd en de mogelijkheden oneindig zijn. Verschillende realiteiten lopen door elkaar en gebruikers kunnen hier met elkaar socialiseren. Het is mogelijk om aankopen te doen, games te spelen en nog veel meer. Het lijkt heel erg op de echte wereld, maar dan virtueel.

In 2023 wordt verwacht dat de metaverse een nieuwe stap gaat nemen. Het ontwikkelen van zo’n grote digitale wereld is niet niks. Grote namen zoals Mark Zuckerberg verwachten dat VR en AR (Augmented Reality) de wereld gaan overnemen. Mensen zullen werken met deze technologieën en veel gebruik maken van de blockchain en decentralisatie. Het aankomende jaar zullen veel bedrijven, zoals Meta (Facebook), gaan investeren in metaverse projecten.

Nieuwe VR headsets

Nu de technologie verbeterd moeten ook de headsets geoptimaliseerd worden. Het moet uiteindelijk minder gaan kosten om de headsets te maken, goedkoper worden voor de klant en alle optics, schermen en processors moeten verbeteren. Op dit moment zien we vooral Android bedrijven zoals Sony, Samsung en Meta aan nieuwe VR producten werken. Ze kunnen hun borst natmaken want Apple werkt ook aan een aantal dingen. De ‘mixed reality headset’ van Apple komt in januari 2023 mogelijk al op de markt. Het zou een game-changer zijn. Naast de VR-headset staat Apple Glass op de planning. Dit is een Augmented REality headset. Wat we ervan moeten verwachten wordt later pas duidelijk. Apple is marktleider op veel gebieden en zal ook op het gebied van VR/AR de leiding willen nemen.

Niet alleen entertainment

Het gebruik van VR gaat veel verder dan alleen het spelen van games. De markt is nog steeds aan het groeien en bedrijven zien steeds meer voordelen aan de technologie. Ziekenhuizen oefenen bijvoorbeeld operaties door middel van VR. Het kan ook gebruikt worden voor werknemers die thuiswerken en het creëren van oefen simulaties.

Een industrie die mogelijk het meest gebruik maakt van VR is de aerospace industrie. Ze verwachten dat dit enorm succesvol in 2023 gaat worden. Dit zal leiden tot het aanpassen van de technologie zodat het perfect bij de systemen en applicaties pas van deze industrie.

We noemen het net al even, maar een andere opkomende markt is die van de thuiswerkers. Werknemers kunnen thuiswerken omdat dat zo is afgesproken of bijvoorbeeld omdat ze ziek zijn. Met VR zijn deze werknemers toch zo dichtbij mogelijk. Ze krijgen dezelfde training en ontwikkelingen als andere medewerkers.

VR staat dit jaar voor een aantal grote ontwikkelingen. 2023 zal mogelijk een klein deel laten zien van alles wat mogelijk is met VR.

Het verschil tussen VR en AR

VR staat voor Virtual Reality en AR voor Augmented Reality. Wat is het verschil tussen de twee? Virtual Reality geeft de gebruiker een volledige 3D ervaring via de VR-bril. Augmented Reality voegt juist een 3D laag toe aan de echte wereld. VR en AR wordt veel gebruikt door bouwbedrijven die bijvoorbeeld nieuwe gebouwen, producten of machines willen ontwikkelen. Verder wordt het toegepast op het visualiseren van gebiedsontwikkeling.

AR wordt ook gebruikt om de fysieke wereld tot leven te brengen. Zo kan je bijvoorbeeld dingen van vroeger herbeleven, door een monument wandelen of een historisch plein. Beide vormen van deze technologie bieden heel veel mogelijkheden.

De twee beste VR-games voor 2023

We sluiten af met de twee nieuwste VR-games die in 2023 uitkomen. Zo weet je waar je naar uit moet kijken dit jaar.

Alien

Het nieuwe spel van Alien komt uit voor de computer en verschillende consoles. Het wordt een enge single player game, gebaseerd op de Alien films. De hoofdpersoon een veteraan die een vendetta heeft tegen de Xenomorphs. De studio gaat deze game gebruiken om zich veel meer te ontwikkelen op het gebied van VR.

Assassin’s Creed Nexus

Wanneer dit spel precies uitkomt is niet bekend, maar VR Assassin’s Creed is zeker het wachten waard. Het spel is twee jaar geleden al aangekondigd en er zouden alleen bekende karakters in voor komen. Recent zijn er wat beelden gelekt, maar er is nog geen datum bekend. Het is geen open wereld, maar wel alle klassieke Assassin’s Creed features zullen in het spel worden verwerkt. De bekende karakters zijn waarschijnlijk Ezio, Cassandra, Connor en Haytham.