Wanneer je een eigen bedrijf hebt, wil je er natuurlijk voor zorgen dat deze groot wordt. Wachten op het juiste moment is niet de oplossing. Probeer zo inventief en proactief mogelijk te werk te gaan. Om je heir een beetje bij te helpen, ga ik je een aantal manieren vertellen om je bedrijf te laten groeien.

Focus op datgene wat werkt

Als startende onderneming houd jij je bezig met allerlei zaken die niet tot je corebusiness horen. Probeer eens een keer een overzicht te maken van alle activiteiten die je doet en splits deze vervolgens op in kernactiviteiten en de activiteiten die er niet echt toe doen. Door de focus te leggen op deze kernactiviteiten zul je veel jouw bedrijf veel effectiever kunnen runnen. Niet alleen je omzet en winst zal gaan stijgen, maar hierdoor kun je ook de kwaliteit van je product/dienst verbeteren.

Werk niet alleen in je bedrijf

Dit probleem zie je vooral bij kleineren bedrijven. Hier werkt de ondernemer mee IN het bedrijf. Ze werken mee met de alledaagse taken die gedaan moeten worden. Wanneer je niet genoeg geld verdient om andere dit te laten doen, is het normaal dat dit gebeurt. Toch is het belangrijk om ongeveer 2 uur per week bezig te zijn MET je bedrijf en niet IN je bedrijf. Koppel jezelf even los van je onderneming en werk aan zaken zoals het verbeteren van de productiviteit, marktpositionering, strategische planning of een financiële planning. Snel zul je merken dat deze uren de meest waardevolle uren van de week zijn. Misschien kom je er wel achter dat er digitale werkinstructies nodig zijn!

Opleidingen, trainingen en bijeenkomsten

Wanneer jij als ondernemer stilstaat, zul je niet verder komen, niet stil blijven staan, maar je zult achteruit gaan. Daarom is het van belang om jezelf constant te blijven ontwikkelen. Lees boeken, volg webinars, volg nog een deeltijd opleiding of doe mee aan een workshop. Daarnaast is het ontzettend belangrijk om kennis uit te wisselen met je collega’s. Dit zal leiden tot meer nieuwe kennis en motivatie.

Organiseer meetings

Of je nu alleen werkt of met een team. Maak altijd tijd vrij om te overleggen met mensen. Meerdere mensen hebben altijd meer kennis dan één. Wanneer je beschikt over een team is het verstandig om ongeveer iedere week een keer een meeting in te plannen. Doe dit iedere week op dezelfde dag en dezelfde tijd. Op deze manier krijg je een routine. Zorg dat je team kennis opdoet die ze tijdens de meeting kunnen voorleggen. Zet de vergadering duidelijk in de agenda en neem hier genoeg tijd voor.

Dit waren ze dan, manieren om je bedrijf te laten groeien. Ik hoop dat je dit artikel interessant vond en misschien helpt het wel om jouw onderneming flink te laten groeien.