Moet je twee schermen op je laptop aansluiten voor een presentatie of wil je gewoon meer schermruimte? Het is eigenlijk niet zo moeilijk en er zijn een paar verschillende methoden die je kunt gebruiken. In deze post vertellen we je hoe je dat kunt doen met zowel een HDMI als een VGA poort. Laten we aan de slag gaan!

Veronderstel dat je twee externe beeldschermen op een laptop wilt aansluiten, dan zijn er een paar dingen die je nodig hebt. Controleer eerst of je laptop de juiste poorten heeft om meerdere beeldschermen op aan te sluiten. De meeste laptops zullen minstens één HDMI-poort en één Displaypoort hebben, hoewel sommige nieuwere modellen Thunderbolt 3/USB-C poorten kunnen hebben. Die kunnen ook voor beeldschermen gebruikt worden. 

Heeft je laptop alleen basis VGA of DVI poorten, dan zul je waarschijnlijk moeten upgraden naar een nieuwer model als je meer dan een extern beeldscherm wilt toevoegen. Ten tweede moet je bepalen welke afmetingen en resolutie beeldschermen je wilt gebruiken. Als je eenmaal de specificaties weet van de beeldschermen die je wilt aansluiten, zorg dan dat je laptop compatibel is hiermee.

Er zijn een paar verschillende manieren waarop je je laptop op een beeldscherm kunt aansluiten. De meest gebruikelijke manier is met een HDMI kabel, waarmee je je laptop op het scherm aansluit en je je beeldscherm kunt spiegelen of je bureaublad kunt uitbreiden. Je kunt ook een VGA kabel gebruiken, die ouder is, maar nog steeds werkt met veel laptops en beeldschermen. 

Tenslotte kun je een DVI kabel gebruiken, die de beste kwaliteit biedt, maar niet zo gebruikelijk is. Welke optie je ook kiest, zorg ervoor dat je kabels de juiste lengte hebben en dat je de juiste adapters voor je laptop en beeldscherm hebt. Er zijn een paar voordelen van het aansluiten van meerdere beeldschermen op een laptop. Het eerste is dat je zo meer beeldschermoppervlakte krijgt. 

Dit kan vooral handig zijn als je aan een project werkt en meerdere vensters tegelijk open moet hebben. Een ander voordeel is dat je er gemakkelijker mee kunt multitasken. Met meerdere schermen kun je gemakkelijk tussen verschillende toepassingen schakelen zonder van venster te hoeven wisselen. Dit kan vooral handig zijn als je aan een project werkt en tegelijk informatie uit twee verschillende bronnen moet raadplegen.

Tenslotte kan het gebruik van meerdere schermen ook je productiviteit verbeteren. Studies hebben aangetoond dat mensen die meerdere schermen gebruiken productiever zijn dan degenen die dat niet doen. Dat komt omdat ze zich zo op een taak tegelijk kunnen concentreren. Er zijn een paar voordelen van het aansluiten van meerdere beeldschermen op een laptop. Het eerste is dat je zo meer beeldschermoppervlakte krijgt. Dit kan vooral handig zijn als je aan een project werkt en meerdere vensters tegelijk open moet hebben.

Een ander voordeel is dat je er gemakkelijker mee kunt multitasken. Met meerdere schermen kun je gemakkelijk tussen verschillende toepassingen schakelen zonder van venster te hoeven wisselen. Dit kan vooral handig zijn als je aan een project werkt en tegelijk informatie uit twee verschillende bronnen moet raadplegen.

Tenslotte kan het gebruik van meerdere schermen ook je productiviteit verbeteren. Studies hebben aangetoond dat mensen die meerdere schermen gebruiken productiever zijn dan degenen die dat niet doen. Dat komt omdat ze zich zo op een taak tegelijk kunnen concentreren. Je kunt met een laptop computer meer dan 2 beeldschermen gebruiken, maar dan moet je een aparte video adapter kopen. 

Het meest gebruikelijke type video adapter is de VGA-adapter, die meestal bij de aanschaf van een nieuwe monitor wordt meegeleverd. Als je een oudere monitor hebt die geen VGA poort heeft, moet je een HDMI-adapter kopen. De meeste laptops hebben minstens één USB-poort, dus je kunt ook een extern beeldscherm gebruiken door een USB-naar-HDMI of USB-naar-VGA omvormer te gebruiken.

Er zijn een paar mogelijke nadelen aan het gebruik van meerdere schermen met een laptop. Eén ervan is dat het moeilijker kan zijn om tussen verschillende taken op verschillende schermen te wisselen. Dit kan vooral het geval zijn als de schermen niet naast elkaar staan, want dan moet je snel heen en weer kijken tussen de schermen. 

Een ander mogelijk nadeel is dat extra schermen de batterij sneller kunnen verbruiken, dus je kunt daar rekening mee houden als je reist of werkt op plaatsen waar opladen niet gemakkelijk is. Bovendien kan het meeslepen van een extra scherm (of twee!) wat massa en gewicht aan je reistas toevoegen. Laten we tenslotte nog eens samenvatten wat we geleerd hebben. 

We bekeken de verschillende manieren om 2 schermen op een laptop aan te sluiten en onderzochten enkele van de voor- en nadelen van elke methode. Nu je weet hoe het moet, is het aan jou om te beslissen welke optie het beste is voor je behoeften. Bedankt voor het lezen!