Als mensen gaan we graag op zoek naar makkelijke oplossingen. Op zich logisch, maar het is niet altijd verstandig. Met name als het aankomt op afvallen kiezen we graag voor een methode die zo kort mogelijk duurt en zo min mogelijk inspanning vereist. Daarom staan op het internet allerlei mooie praatjes over revolutionaire diëten waarmee je binnen de kortste keren kilo’s vet verbrandt. Jammer genoeg zijn dat vaak de populairste diëten. Terwijl inmiddels wel duidelijk is dat ze op de lange termijn geen effect hebben en zelfs erg ongezond kunnen zijn.

De fabels van een spoeddieet op het internet

Je hoeft geen enkele moeite te doen om tientallen crashdiëten op het internet te vinden. Ze beloven dat je binnen een week talloze kilo’s verliest. Soms plaatsen ze zelfs gedetailleerde cijfers bij hun diëten. Bijvoorbeeld dat je in een week 5 of zelfs 10 kilogram vet verbrandt. In feite is dat allemaal onzin. Want hoeveel gewicht je kwijtraakt is afhankelijk van talloze factoren. Denk bijvoorbeeld aan je lengte, huidige gewicht, vetpercentage en metabolisme. Zonder deze gegevens is het onmogelijk om een voorspelling te doen. Dat laat zien dat en spoeddieet vaak niet meer dan mooie praatjes is. Want 10 kilo afvallen in 1 week is onrealistisch. Pas in plaats daarvan je voedingspatroon aan en leef gezonder en gelukkiger.

Op een gezonde manier richting je streefgewicht

Het is niet verrassend dat veel mensen in de marketingpraatjes van spoeddiëten trappen. Aangezien ze op het eerste gezicht de makkelijkste methode lijken te zijn. Daarnaast wens je graag zo snel mogelijk op je streefgewicht terecht te komen. Deze ambitie is eigenlijk al ongezond. Kijk in de eerste plaats hoe je op een gezonde manier gewicht verliest. Want dat is vaak de manier waar je op de lange termijn van profiteert. Spoeddiëten duren kort, maar dat geldt ook voor de resultaten. Binnen de kortste keren is al het verloren gewicht er weer bij. Dat wordt ook wel het jojo-effect genoemd.

Denk goed na over wat je eet

Door meer energie te verbranden dan te consumeren verlies je gewicht. Extra lichaamsbeweging helpt je om vet te verbranden, maar je eetpatroon is het belangrijkste. Eet verantwoord en niet alleen maar om je maag te vullen. Denk aan de samenstelling van je voeding en zorg ervoor dat je voldoende eiwitten, vezels en vitamines binnenkrijgt. Gemiddeld eten we namelijk te veel suikers en koolhydraten. Door deze hoeveelheid permanent te verminderen zet je al een mooie stap in de juiste richting. Je valt op een gezonde manier af en de kans is aanzienlijk dat je jouw streefgewicht voor lange tijd vasthoudt.