We winkelen vandaag de dag heel wat online. Even snel iets bestellen dat de volgende dag wordt thuisbezorgd is een stuk makkelijker dan de stad in gaan en na uren shoppen alsnog met lege handen thuiskomen omdat geen winkel had wat je zocht. Maar waar let je op als je online winkelt? En hoe pak je het aan als je als ondernemer voor het eerst een webshop wilt openen? Met deze tips wordt het een succes.

Bouw een betrouwbare webshop

Als verkoper is het belangrijk dat je een webshop bouwt die goed werkt en waarmee betalingen door klanten veilig worden verwerkt. Je kunt hiervoor een contract afsluiten met CCV Shop. Zij kunnen je helpen met het bouwen van je webwinkel en ook met het aanbieden van verschillende veilige betaalopties en optimale service bij problemen, aanpassingen en updates. Je website wordt gebouwd naar jouw wensen, eventueel gebruikmakend van een reeds bestaand template. Een eenvoudige webshop kan op die manier al binnen enkele weken operationeel zijn.

Koop bij een betrouwbare webwinkel

Als je op zoek bent naar een bepaald product dan is het verleidelijk om de goedkoopste aanbieder te kiezen. Vaak ontlopen prijzen elkaar niet veel online. Winkels zien natuurlijk ook wat de concurrent vraagt en passen hun prijzen hierop aan. Als een webwinkel lagere verzendkosten vraagt dan kan dat een overweging zijn. Dat geldt ook voor snelle levering. Je kunt ook naar online recensies zoeken. Houd er dan wel rekening mee dat recensies soms niet worden gecontroleerd. Daarnaast is het zo dat een klant eerder geneigd is om een review te plaatsen als hij ontevreden is.

Betaal met je creditcard

Zeker als je voor het eerst bij een webwinkel koopt is het verstandig om met je creditcard te betalen als deze optie wordt geboden. Mocht de winkel niet leveren dan kun je via de creditcardmaatschappij je geld terugvragen. Andere veilige betaalmethodes zijn iDeal of achteraf betalen. Steeds meer banken bieden namelijk ook de mogelijkheid van garantie op je aankoop als je online koopt. Bij achteraf betalen ben je natuurlijk sowieso safe. Je betaalt pas als je je bestelling hebt ontvangen en tevreden bent.

Gratis retourneren raakt uit de mode

Webwinkels worstelen met de optie dat klanten producten gratis kunnen retourneren. Hier wordt veelvuldig misbruik van gemaakt. Producten komen gebruikt of beschadigd retour en kunnen daardoor niet meer opnieuw worden verkocht. Daarom stoppen steeds meer webwinkels met het gratis kunnen terugsturen van producten. Het recht van retourneren heb je als klant wel altijd, omdat de regels voor ‘kopen op afstand’ van toepassing zijn als je online een aankoop doet. Dit is dus ook iets om rekening mee te houden als je een webshop start. Een klant moet altijd de mogelijkheid voor retourneren hebben. Je moet in zo’n geval ook de verzendkosten voor het opsturen terugbetalen. Kosten voor retour zenden mag je wel door de klant laten betalen.