Er zijn iedere dag meer en meer organisaties die willen migreren naar cloud diensten. Vaak gaan zij in al hun enthousiasme van start en gaan ze doelgericht op weg naar de cloud. Vaak worden hier vele grote stappen gezet. Er zijn veel organisaties die daardoor vroegtijdig vastlopen en niet alle kansen benutten die een cloudmigratie te bieden heeft. Daarom bespreken we met je de vier meest voorkomende valkuilen bij een migratie richting de cloud.

Het ontbreken van een solide strategie

Vaak wordt het migreren naar de cloud onderschat. Er zijn vaak drijfveren om te migreren naar de cloud die vooraf niet concreet genoeg benoemd worden. Bedrijven zeggen naar de cloud te willen om sneller, flexibeler en veiliger te werken, maar bovenal goedkoper. Dit is echter verre van een concrete strategie. Want hoe definieer je goedkoper? Dat is voor ieder bedrijf anders. Hoe maakt de cloud het mogelijk om flexibeler en veiliger te werken? De ruimte voor betering verschilt ook absoluut per bedrijf. Je moet je strategie kunnen formuleren, weten waarom je stappen zet richting de cloud, en niet simpelweg vanwege de clichés of omdat veel andere bedrijven het ook doen.

De gedachte: Alles wordt beter

Vaak zien we bij veel bedrijven de drang om alles zo snel mogelijk richting de cloud te krijgen. Dit wordt door veel cloudaanbieders vaak gesuggereerd. Het migreren naar de cloud levert enorme voordelen op, maar dit is lang niet altijd zo. Je moet van tevoren goed georiënteerd zijn over welke applicaties wel en niet meekunnen. Organisaties hebben vaak een iets te positief beeld van de cloud en hebben doelen voor ogen die op de korte termijn technisch amper haalbaar zijn. Sommige applicaties kunnen bijvoorbeeld alleen tegen zeer hoge kosten op de korte termijn naar de cloud gebracht worden.

Het niet aanhaken van eigenaren

Het lijkt vrij voor de hand liggend dat iedereen binnen een organisatie betrokken wordt bij een migratie naar de cloud. Vaak gebeurt het dat de eigenaren niet aangehaakt worden wanneer er een transitie wordt gestart naar de cloud. Zij gebruiken vaak bepaalde applicaties en wanneer deze verplaatst worden naar de cloud dan zijn zij nodig om de bedrijfswaarde vast te stellen van een cloudmigratie. Ook kunnen zij bekijken of applicaties nog goed werken of dat de applicaties in de cloud juist minder goed functioneren.

Het niet goed inrichten van het IT operating model

Dit is een van de meest voorkomende fouten, het is altijd belangrijk om goed over IT zaken na te denken zodat de innovatiekracht en de flexibiliteit van een cloudmigratie zo goed mogelijk wordt benut. De IT-afdeling zal namelijk gaan veranderen. Veranderende processen en nieuwe partijen brengen grote uitdagingen met zich mee, en dit moet geïntegreerd worden in het IT operating model.