Marketing technologie is niet meer weg te denken uit de bedrijfswereld en dat is niet voor niets: het is namelijk heel erg nuttig. In de afgelopen jaren is er een enorme toename geweest in de hoeveelheid technologie die er beschikbaar is voor marketeers. Ze kunnen hun doelgroep door deze technologie nog beter bereiken en proberen op allerlei nieuwe manieren om de doelgroep betrokken te maken en te houden. Er zijn daarnaast nieuwe analytics bijgekomen, maar ook AI gestuurde programma’s. Dit heeft veel verandering gebracht in de marketingwereld. Er wordt op een heel andere manier gecommuniceerd met de klanten en de potentiële klanten van een bedrijf dan een aantal jaar geleden. In dit blog vertellen we je meer over waarom marketing technologie nuttig is, want ieder bedrijf heeft er iets aan.

Wat is marketing technologie?

Als eerste is het wel handig om te weten wat marketing technologie precies is. Marketing technologie wordt ook wel martech genoemd en is een soort toolkit die wordt ingezet om de marketing te automatiseren. Daar zitten een aantal categorieën in, net zoals in het marketingvakgebied. Dit zijn advertising en promotie, content en ervaring, sociaal en klantrelaties, sales, data en management. De doelen van martech zijn heel verschillend, zo is het dus ook voor ieder bedrijf interessant. Doelen zijn bijvoorbeeld efficiënter werken, concurrentievoordeel creëren en data veiliger maken. Ook kan martech bijdragen aan een betere klantenervaring.

 

Efficiëntie

Als eerste is het nuttig, omdat veel processen geautomatiseerd kunnen worden. De marketeer heeft hier dan minder werk aan, waardoor de marketeer weer andere dingen kan doen. Zo kan er efficiënter gewerkt worden. Denk aan het automatiseren van e-mailmarketing. Een marketeer kan dan gepersonaliseerde mails sturen naar duizenden mensen tegelijk, terwijl dit eerst heel veel tijd in beslag nam.

recruitment marketing specialist

Targeting

Dit is heel nuttig, omdat martech het mogelijk maakt om nog gerichter te kunnen adverteren en daarmee ook te communiceren met je doelgroep. Zet jij bijvoorbeeld als recruitment marketing specialist een vacature uit? Dan kun je heel gericht je doelgroep vinden, omdat je door de martech van nu heel gericht de vacature onder de aandacht kan brengen bij de doelgroep die jij wil. Je kan als marketeer met uitgebreide targetingtools zorgen dat de boodschap op de juiste plaats en op het juiste moment wordt weergegeven.

 

Meetbaarheid

Als laatste wordt de meetbaarheid verbetert door martech. Je kan resultaten van je campagne nog nauwkeuriger meten en vervolgens analyseren. Zo kan je de volgende campagne nog gerichter opzetten of de huidige campagne goed bijsturen. De rapporten kunnen snel ingezien worden en strategieën kunnen snel aangepast worden.