Het is ons allemaal wel eens overkomen. Je zit op je laptop te werken en plotseling wordt het scherm zwart. Je probeert op elke knop te drukken, maar je laptop weigert gewoon aan te gaan. Wat moet je nu doen? Geen zorgen – we zijn er om je te helpen! In dit bericht geven we je een paar tips over hoe je een laptop die niet wil aanzetten kunt repareren. Lees verder voor meer informatie.

Als je laptop wel ingeplugd is, maar niet oplaadt – allereerst, geen paniek. Dit is een relatief vaak voorkomend probleem en er zijn een paar dingen die je kunt doen om te proberen het te verhelpen. Is het eerste wat je moet doen het netsnoer controleren om te zien of het goed in zowel de laptop als het stopcontact zit. Als het los zit of beschadigd is, kan dat de reden zijn dat het niet werkt.

Als het netsnoer in orde lijkt, is de volgende stap om een ander stopcontact te proberen. Het is mogelijk dat er iets mis is met het stopcontact dat je gebruikt, waardoor je laptop niet oplaadt. Inpluggen in een ander stopcontact kan de truc doen.

Als geen van beide het probleem is, is een andere mogelijkheid dat je voedingsadapter (het baksteenvormige ding dat je in de muur steekt) defect of versleten is. Als je een andere bij de hand hebt, probeer die dan in te pluggen om te zien of dat het probleem verhelpt. Anders moet je een nieuwe voedingsadapter halen bij de fabrikant of een erkende handelaar.

Een andere mogelijkheid is dat er een probleem is met de batterij zelf. Je kunt nagaan of de batterij inderdaad defect is door hem te testen met een multimeter. Als de batterij inderdaad defect is, dan moet je hem vervangen. 

Als je laptop aangaat maar het scherm zwart is, zijn er een paar dingen die je kunt proberen. Controleer eerst of de computer echt aan staat door te kijken of het aan/uit lampje brandt. Is dat zo, probeer dan de functie (F1) of escape (Esc) toets op je toetsenbord in te drukken. Dit zou het scherm weer aan moeten doen gaan. Als dat niet werkt, probeer dan het netsnoer los te koppelen en weer aan te sluiten om te zien of dat het probleem verhelpt. 

Je kunt ook proberen de aan/uit knop vijf seconden in te drukken om de computer uit te zetten en hem dan weer aan te zetten. Als geen van deze oplossingen werkt, dan moet je je laptop misschien inleveren voor reparatie. Als je laptop een vreemd geluid maakt of slecht ruikt, zijn er een paar dingen die je kunt proberen om het probleem te verhelpen. 

Probeer eerst je laptop opnieuw op te starten. Als dat niet werkt, probeer je hem een paar minuten uit het stopcontact te halen en hem dan weer aan te sluiten. Als het probleem aanhoudt, kan het nodig zijn je laptop naar een computerreparateur te brengen om hem te laten diagnosticeren en repareren. Ondertussen zijn hier een paar tips om toekomstige problemen met je laptop te helpen voorkomen:

  • Houd je laptop schoon en vrij van stof en vuil. Gebruik een zachte doek om de buitenkant van je laptop af en toe voorzichtig schoon te vegen;
  • Vermijd dat je je laptop op zachte oppervlakken zoals bedden of banken legt.

Door je laptop goed te verzorgen, kun je ervoor zorgen dat hij langer meegaat. Enkele manieren om voor je laptop te zorgen zijn:

  • Hem op een koele, droge plaats bewaren;
  • Een laptophoes of draagtas gebruiken;
  • Vermijden van ongewone temperaturen;
  • Een schoonmaakdoekje gebruiken om het scherm en het toetsenbord schoon te maken;
  • Vloeistoffen en andere morsingen vermijden;
  • Je laptop niet laten vallen of gooien.

Door deze eenvoudige tips op te volgen, kun je helpen de levensduur van je laptop te verlengen. Tot besluit hebben we gekeken naar een paar dingen die je kunt doen als je laptop niet meer aan gaat. Als je vertrouwd bent met het werken met computers en je voelt je op je gemak om het apparaat open te maken, zijn er enkele basisoplossingen die je laptop weer aan de praat kunnen krijgen. 

Als je je echter niet op je gemak voelt om een van deze stappen te proberen of ze werken niet, dan is het altijd het beste om je computer naar een vakman te brengen voor reparatie. Bedankt voor het lezen en we hopen dat deze informatie nuttig was.