Als je computer niet wil opstarten, geen paniek. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om te proberen het probleem te verhelpen. In dit blogbericht lopen we met je door enkele van de meest voorkomende oplossingen. We laten je ook zien hoe je een opstartbare USB-schijf kunt maken, zodat je problemen met je computer kunt oplossen zonder hem helemaal te hoeven opstarten!

Lees verder voor meer informatie.

Als je computer opstart maar het scherm is zwart, zijn er een paar dingen die je kunt doen. Ten eerste, probeer je computer opnieuw op te starten. Als dat niet werkt, controleer dan of de monitor aan staat en/of de kabels goed zijn aangesloten. Je kunt ook de sneltoets Ctrl + Alt + Delete gebruiken om Taakbeheer te openen en te zien of er programma’s worden uitgevoerd die het probleem kunnen veroorzaken.

Als al deze stappen niet werken, moet je je computer misschien naar een reparatiewerkplaats brengen. Voordat je iets anders doet, is het belangrijk om er zeker van te zijn dat er helemaal geen beelden op je scherm zijn. Als je een blauw scherm ziet voor slechts een seconde voordat alles zwart wordt, betekent dit dat je computer waarschijnlijk opnieuw opstart als gevolg van een hardware probleem.

Controleer alle snoeren en kabels die op je monitor zijn aangesloten en zorg ervoor dat ze goed zijn aangesloten. Druk ook eens op de aan/uit-knop van je monitor om te controleren of hij wel aan staat. Als je er absoluut zeker van bent dat er niets mis is met je monitor of beeldscherm, dan is het volgende wat je moet controleren de grafische kaart van je computer.

Als je een externe grafische kaart hebt, moet je deze loskoppelen en weer aansluiten. Het kan ook zijn dat je geïntegreerde videokaart niet goed werkt. Een manier om dit probleem op te lossen is om een andere monitor te proberen of om de computer op een andere poort van de monitor aan te sluiten. Als dat niet werkt, moet je misschien de geïntegreerde videokaart vervangen.

Als je computer start maar hij is bevroren of reageert niet, probeer dan de volgende stappen:

  • Schakel je computer uit en weer in;
  • Herstart je computer in veilige modus;
  • Controleer of alle aansluitingen goed zijn;
  • Update je besturingssysteem en drivers;
  • Verwijder programma’s die je niet meer gebruikt;
  • Reinig je computer met een stofzuiger of perslucht.

Als je computer helemaal niet meer kunt opstarten, dan is er mogelijk een probleem met je besturingssysteem of met je hardware. In het eerste geval kun je proberen om de computer te herstellen door een systeemherstelpunt of door de installatie-dvd van je besturingssysteem te gebruiken. Als het probleem zit in je hardware, dan kun je proberen om de computer te repareren met een herstart of door contact op te nemen met de fabrikant van je computer.

Als je computer problemen heeft met opstarten, zijn er een paar mogelijke oorzaken. Controleer eerst of alle kabels goed zijn aangesloten. Soms kan een losse kabel problemen veroorzaken met de stroomvoorziening of de gegevensoverdracht. Als alles correct lijkt te zijn aangesloten, probeer dan het BIOS te resetten naar de standaardinstellingen.

Dit kan vaak opstartproblemen verhelpen die worden veroorzaakt door beschadigde BIOS-instellingen. Als de computer nog steeds niet wil opstarten, is het mogelijk dat er een probleem is met de harde schijf of een ander opslagapparaat. Probeer een diagnoseprogramma uit te voeren om op fouten te controleren.

Als je geen toegang krijgt tot het diagnoseprogramma, kun je proberen op te starten vanaf een live-cd of USB-stick en het programma vanaf daar uit te voeren. Als je in de knel zit en je computer wil niet meer opstarten, maak je dan geen zorgen, we hebben je gedekt. We hopen dat deze blogpost je de informatie heeft gegeven die je nodig hebt om je computer weer aan de praat te krijgen.

Onthoud dat, als al het andere faalt en je het probleem niet zelf lijkt te kunnen verhelpen, het tijd kan zijn om je computer naar een IT-professional te brengen voor hulp. Bedankt voor het lezen!