Hebt u over Bitcoin gelezen of gehoord en u afgevraagd waarom het zo belangrijk is? In dat geval is dit wat Bitcoin tot een essentiële innovatie maakt. 

Veel mensen kenden Bitcoin een paar jaar geleden nog niet of gaven er niet om. De zaken veranderden echter toen de waarde van deze digitale munt enorm steeg. Voor die tijd gingen sommige mensen ervan uit dat Bitcoin voor onderwereldfiguren was, die het gebruikten voor schimmige deals. Tegenwoordig zien sommige deskundigen Bitcoin als een innovatie die de financiële wereld kan veranderen.

Sommige mensen gebruiken Bitcoin als betaalmiddel, net zoals ze fiatvaluta gebruiken. Anderen zien het als een digitaal actief waarin geïnvesteerd moet worden voor toekomstige winsten. Sommige mensen weten echter niet waarom Bitcoin zo belangrijk is.

Bitcoin begrijpen

Een eenvoudige definitie van Bitcoin is dat het een digitale munt is die zonder toezicht van regeringen of banken werkt. Idealiter heeft Bitcoin geen centrale controle. In plaats daarvan is het afhankelijk van cryptografie en een peer-to-peer systeem.

Blockchain creëert een openbaar grootboek met een overzicht van alle Bitcoin-transacties. Servers in verschillende delen van de wereld bewaren kopieën van dit overzicht. En iedereen kan een server of een node opzetten met dit overzicht. Cryptografie stelt de nodes in staat het eens te worden over het eigendom van de munten in plaats van afhankelijk te zijn van een centrale autoriteit zoals een centrale bank.

De nodes zenden Bitcoin-transacties publiekelijk uit en delen daarbij hun gegevens. Miners bevestigen transacties elke 10 minuten voordat ze deze toevoegen aan een blok in de blockchain om het definitieve rekeningboek van Bitcoin te creëren. Mensen verdienen nieuwe Bitcoins door complexe wiskundige problemen op te lossen via het miningproces. U kunt echter Bitcoins kopen op een platform zoals de bitcoin-prime.nl Trading App met fiat geld.

Dergelijke platforms, ook bekend als cryptobeurzen, verbinden kopers en verkopers van Bitcoin met elkaar. Sommige mensen ontvangen echter Bitcoins als betaling voor artikelen en diensten.

Het doel van Bitcoin

Satoshi Nakamoto creëerde deze virtuele valuta om snel en betaalbaar geld over te maken. Als digitale munt moet Bitcoin een alternatief betalingssysteem creëren. Bitcoin onderscheidt zich van conventionele betaalmethoden doordat het zonder centrale autoriteit werkt.

Mensen kunnen Bitcoin inwisselen voor fiatgeld, net als andere activa. Momenteel verhandelen mensen Bitcoin op online platforms, terwijl anderen het kopen en opslaan in hun digitale portemonnee als investering. Sommige bedrijven aanvaarden ook Bitcoinbetalingen.

Sommige mensen beweren dat het Bitcoin-netwerk geen inherente waarde heeft. Dit is echter ook het geval voor stabiel conventioneel geld dat geen gebruik maakt van de goudstandaard, waaronder het Britse pond en de Amerikaanse dollar. Toch geloven sommige mensen dat de technologie van Bitcoin het waarde geeft.

Waarom Bitcoin belangrijk is

Bitcoin maakt gebruik van een unieke technologie om een gedecentraliseerd systeem te creëren zonder dat een centrale autoriteit het kan reguleren of controleren. Deze virtuele munt heeft een peer-to-peer gemeenschap die bestaat uit genetwerkte computers die het netwerk in stand houden. Elke deelnemer in het Bitcoin-netwerk is een node met gelijke rechten.

Blockchain creëert een gedistribueerde openbare database die via cryptografie werkt en alle transacties registreert. Het Bitcoin-miningproces beveiligt alle transacties door ervoor te zorgen dat miners ze bevestigen voordat ze hun permanente gegevens toevoegen. Bitcoin-miners controleren dus alle transacties handmatig om de invoer in het openbare grootboek te verifiëren en te bevestigen.

Bovendien heeft tot nu toe niemand het Bitcoin-netwerk gehackt. Dit feit alleen al bewijst voor investeerders dat Bitcoin een veilige technologie en investering is. Bovendien is de waarde ervan aanzienlijk gestegen, nu meer mensen en organisaties het beschouwen als een waardevol goed voor de opslag van waarde. Dat komt omdat Bitcoin veel uitdagingen tijdens economische turbulentie beter heeft doorstaan dan conventioneel geld.

Slotopmerkingen

Het US National Security Agency ontwierp SHA-256, de basis voor de cryptografie van Bitcoin. Dat betekent dat Bitcoin een zeer veilige digitale munt is. Bovendien maken de toenemende waarde, aanvaarding en adoptie ervan over de hele wereld het tot een uitvinding die mensen niet mogen negeren. Neem niettemin de tijd om deze virtuele valuta te begrijpen voordat u deze accepteert of erin investeert.