Er bestaan verschillende soorten hoortoestellen die elk specifieke kenmerken hebben. Voor mensen die problemen hebben met hun gehoor, is het logischerwijs heel belangrijk om erachter te komen wel hoortoestel het beste bij hun past. Wanneer je een duidelijk beeld hebt van de verschillen tussen hoortoestellen, wordt het maken van een keuze namelijk veel makkelijker. Ook kun je om de mening vragen van jouw eigen hoorspecialist. Via websites zoals bijvoorbeeld https://www.vanboxtelhoorwinkels.nl/hoortoestellen, kun je heel veel hoortoestellen bekijken. Hierdoor krijg je een beter beeld van alle verschillende hoortoestellen. Door verder te lezen krijg je ook meer informatie over alle soorten hoortoestellen.

Achter-het-oor hoortoestellen en half/volledig in oorschelp hoortoestellen

Er zijn verschillende soorten gehoorapparaten. Achter-het-oor hoortoestellen zijn een van de meest voorkomende soorten hoortoestellen. Ze worden geplaatst achter het oor. Ze zijn met een buisje verbonden met een microfoontje dat in het oor wordt geplaatst. Achter-het oor hoortoestellen zijn geschikt voor mensen met een milde tot matige gehoorverlies en zijn vaak de goedkoopste optie. Doordat de prijs van deze hoortoestellen relatief laag is, kiezen mensen er vaak voor.

Half/volledig in oorschelp hoortoestellen worden in het oor geplaatst en zijn nauwelijks zichtbaar. Dit soort hoortoestellen zijn geschikt voor mensen met een mild tot matige gehoorverlies en vallen minder op dan achter-het-oor hoortoestellen.

Onzichtbare hoortoestellen en Binaurale hoortoestellen

Onzichtbare hoortoestellen zijn de kleinste hoortoestellen die er zijn. Ze worden diep in het oor geplaatst en zijn bijna onzichtbaar. Dit soort hoortoestellen zijn geschikt voor mensen met een mild tot matig gehoorverlies en bieden de meeste discretie van alle hoortoestellen. Je ziet dit gehoorapparaat namelijk vrijwel niet, waardoor niemand door hoeft te hebben dat je een gehoorapparaat draagt. Dit valt namelijk gewoonweg niet op.

Een andere soort hoortoestel is het Binaurale hoortoestel. Deze worden in beide oren geplaatst en zijn verbonden met elkaar, waardoor de geluiden in de omgeving optimaal worden gehoord. Dit type hoortoestel is speciaal ontworpen voor mensen met een slechtere gehoorscherpte aan één oor.

Hoortoestellen met Bluetooth

Tot slot, er zijn ook oplossingen die gebruik maken van Bluetooth technologie, zoals de hoortoestellen die gekoppeld kunnen worden met smartphones of TV’s. Dit maakt het voor mensen met gehoorproblemen makkelijker om deel te nemen aan dagelijkse activiteiten zoals telefoneren of televisiekijken. Deze hoortoestellen zijn erg fijn voor mensen die zich alleen voelen wanneer ze niet mee kunnen doen met de activiteiten in een groep.

Het belang van een goed hoortoestel

In conclusie, er zijn verschillende soorten hoortoestellen beschikbaar die elk specifieke kenmerken hebben en geschikt zijn voor een bepaalde groep mensen met gehoorproblemen. Het is belangrijk om de opties te overwegen en te overleggen met een hoorspecialist om te bepalen welk hoortoestel het beste bij uw individuele behoeften past. Het is ook belangrijk om te onthouden dat hoortoestellen alleen effectief zijn als ze regelmatig worden onderhouden en aangepast aan veranderende gehoor behoeften. Door de juiste keuze te maken en het hoortoestel goed te onderhouden, kan een hoortoestel helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van leven voor mensen met gehoorproblemen.