Office 365 is een combinatie van online diensten en Microsoft Office-software, die Office-toepassingen biedt voor zowel particuliere als zakelijke gebruikers. Er zijn verschillende Office 365-abonnementen beschikbaar, allemaal gebaseerd op een abonnementsmodel. Sinds april 2020 biedt Microsoft de OfficeSuite officieel aan onder de naam Microsoft 365.

Office 365 diensten en -applicaties

Office 365 bundelt verschillende online diensten en applicaties met Office-software en is verkrijgbaar in pakketten met verschillende functionaliteitsniveaus. Belangrijke componenten zijn de Office applicaties en Office-software voor Word, PowerPoint, Excel, Outlook en andere programma’s. Zowel de online applicaties als de software zijn gebaseerd op een abonnementsmodel. Office 365-webapplicaties kunnen via een browser worden gebruikt met een online verbinding vanaf een computer met elk besturingssysteem.

Afhankelijk van het type Office 365-abonnement dat wordt gebruikt, omvat de functionaliteit ook Office-toepassingen zoals e-mailoplossingen (Exchange), webruimte of zakelijke communicatie- en samenwerkingstools zoals SharePoint en Skype for Business. Met Office 365 hebben particulieren, kleine en middelgrote bedrijven en grote ondernemingen gedurende de geldigheid van hun abonnement altijd toegang tot de nieuwste versie van Office.

De Office-software is niet gebonden aan een specifieke computer, maar is voor de abonnee bedoeld en kan op meerdere computers tegelijk worden geïnstalleerd. Lokaal geïnstalleerde Office-software op uw computer maakt offline gebruik mogelijk van lokaal opgeslagen applicaties en gegevens, onafhankelijk van Microsoft Cloud-services.

Direct aan de slag met applicaties van Microsoft

Office 365 is direct beschikbaar als cloudoplossing en binnen enkele uren direct operationeel. Niet alleen wordt het platform snel opgezet, maar ook de gebruikersaccounts van medewerkers worden snel ingesteld. Ze kunnen direct aan de slag. Het voordeel is vooral dat de bekende programma’s en tools uit de traditionele Office-wereld, zoals Word, Excel, PowerPoint en Outlook, ook beschikbaar zijn in Office 365. Gebruikers hoeven niet opnieuw te wennen. Alles bevindt zich waar het eerder was. Bovendien zijn altijd de meest recente versies beschikbaar. Er zijn geen updates meer nodig. Het systeem wordt regelmatig en kosteloos geüpdatet door Microsoft.

Flexibel en schaalbaar

Met Office 365 biedt Microsoft kleine bedrijven flexibiliteit en schaalbaarheid, essentieel voor groei en aanpassingsvermogen in dynamische markten. Door een abonnementsmodel kunnen bedrijven snel gebruikers toevoegen of verwijderen, wat ideaal is voor fluctuerende personeelsbestanden. Met toegang tot een breed scala aan tools en diensten, van e-mail en samenwerking tot geavanceerde analytics en beveiligingsfuncties, kunnen bedrijven de diensten kiezen die het beste bij hun huidige behoeften passen en deze aanpassen naarmate ze groeien. De cloudinfrastructuur maakt het mogelijk om overal en op elk apparaat te werken, wat de productiviteit verhoogt en de samenwerking binnen en buiten het bedrijf vergemakkelijkt.

Samenwerking

Office 365 bevordert samenwerking voor kleine bedrijven door tools zoals SharePoint en Teams te bieden, waardoor teams effectief kunnen communiceren en gezamenlijk aan projecten kunnen werken. Met SharePoint kunnen medewerkers documenten delen, bewerken en tegelijkertijd samenwerken aan projecten, terwijl Teams chat-, vergader- en bestanden delen met anderen en biedt mogelijkheden voor real-time samenwerking, ongeacht de locatie van teamleden, dit verbetert de samenwerking en productiviteit binnen kleine bedrijven

Beveiliging

Voor kleine bedrijven biedt Office 365 robuuste beveiligingsfuncties, cruciaal voor het beschermen van gegevens en het waarborgen van bedrijfscontinuïteit. Het omvat geavanceerde bedreigingsdetectie, anti-malware en anti-phishing bescherming, die actief bedreigingen monitoren en neutraliseren voordat ze schade kunnen aanrichten. Met multi-factor authenticatie verhoogt het de toegangsbeveiliging tot bedrijfsgegevens, terwijl gegevensversleuteling zowel in rust als tijdens overdracht de integriteit en vertrouwelijkheid van informatie waarborgt. Bovendien biedt het beheer van mobiele apparaten en rechtenbeheer voor documenten kleine bedrijven de mogelijkheid om gevoelige informatie te beheren en te controleren, waardoor de algehele beveiligingshouding verbetert.

Kostenbesparend

Office 365 is een kostenbesparende oplossing voor kleine bedrijven, doordat het abonnementsmodel flexibiliteit biedt en grote investeringen in software elimineert. Bedrijven betalen alleen voor wat ze nodig hebben, met de mogelijkheid om gebruikers en diensten naar behoefte aan te passen, wat leidt tot lagere operationele kosten. Het inclusieve pakket van productiviteitstools vermindert de noodzaak voor meerdere, afzonderlijke softwarelicenties. Bovendien zijn updates en upgrades inbegrepen, waardoor kosten en tijd voor het handmatig updaten van software worden bespaard. De cloudgebaseerde aard van Office 365 vermindert ook de behoefte aan dure serverinfrastructuur en IT-onderhoud, wat resulteert in significante besparingen op IT-uitgaven.