Het is tegenwoordig helemaal niet meer gek om in je leven meerdere verschillende soorten werk te doen. De tijd dat iemand bij een baas begon te werken en daar zijn pensioen haalde is nu voor de meeste mensen een lang vervlogen tijd. Dat is ook niet gek, want er sommige banen veranderen compleet, sommige banen houden simpelweg op te bestaan en er komen weer nieuwe banen bij. Overweeg jij een baan in de IT? Kijk dan hier waar je zoal aan moet denken.

Wat houdt IT in?

De IT-afdeling zorgt ervoor dat de systemen, netwerken, gegevens en toepassingen van de organisatie op elkaar aansluiten en goed functioneren. Het IT-team houdt zich bezig met drie belangrijke gebieden:

  • implementeert en onderhoudt zakelijke toepassingen, diensten en infrastructuur (servers, netwerken, opslag);
  • bewaakt, optimaliseert en verhelpt de prestaties van toepassingen, diensten en infrastructuur; en
  • houdt toezicht op de beveiliging en het beheer van toepassingen, diensten en infrastructuur.

Gevoel voor techniek

Als IT-er heb je gevoel voor techniek nodig. Vind je het woord techniek wat vaag en weet je niet zo goed wat je je daarbij moet voorstellen? Ga dan eens bij bedrijven langs om te vragen of je met iemand een dag mag meelopen, zodat je een beeld krijgt van wat een bepaalde baan nu inhoudt. Op deze manier krijg je er ook een gevoel bij of het iets voor jou is.

Omscholing

Ben je bijvoorbeeld schilder, helemaal klaar met de kwast, verf en de afplaktape en wil je werken in de IT, dan is er goed nieuws voor jou. Er is namelijk veel vraag naar medewerkers in de IT-branche. Soms zijn er opleidingen van een paar maanden, waarna je na het succesvol afronden van die opleiding meteen al een baan kunt bemachtigen.

Succesvolle IT-er

Waar men in het bedrijfsleven veel tegenaan loopt met IT’ers is dat er veel vanuit de techniek gedacht wordt en weinig vanuit de gebruiker. Dat zorgt ervoor dat een IT’er de vraag achter de vraag niet mee krijgt en alleen maar doet wat is opgedragen. Daarnaast is het inzicht in hoeveel tijd je kwijt bent ook nog wel eens een ding in de praktijk. Als een klant veel te laat iets opgeleverd krijgt omdat het programmeerwerk je 6 keer zoveel tijd heeft gekost dan je hebt ingeschaald, dan is dit niet verkoopbaar. Het product is immers al verkocht op basis van jouw inschatting. Kortom? Een succesvolle IT’er zet zich ook 200% in voor een goede communicatie. Het is heel verleidelijk om vanachter je computer alles te doen en weinig contact te hebben, alleen vanaf zo’n eilandje gaat de communicatie vaak niet goed lopen.