Het gebruik van Bitcoin is de afgelopen jaren wereldwijd aanzienlijk toegenomen. Hier zijn dingen die u moet weten als u Bitcoin gebruikt. 

Bitcoin is een virtuele betalingsmethode en opslagplaats van waarde, die wereldwijd steeds meer erkenning krijgt. Terwijl institutionele beleggers en multinationals de eerste gebruikers van Bitcoin waren, heeft de crypto-revolutie wereldwijd verschillende handelaars en consumenten aangetrokken. Veel bedrijven en particulieren gebruiken Bitcoin voor dagelijkse transacties, terwijl de meeste beleggers het aanschaffen om hun beleggingen te diversifiëren en af te dekken tegen inflatie.

Bitcoin heeft enorm aan populariteit gewonnen als een handig, veilig en goedkoop betaalmiddel. Het gemiddelde aantal bevestigde dagelijkse Bitcoinbetalingen is tussen 2018 en 2021 met meer dan het dubbele toegenomen, en analisten voorspellen dat die trend zich zal voortzetten. Bitcoin heeft echter unieke kenmerken die uw transacties op verschillende manieren kunnen beïnvloeden. In het volgende artikel leest u wat u moet weten als u Bitcoin gebruikt.

Bitcoin kopen

U kunt alleen Bitcoin uitgeven als u de fondsen in crypto bezit. Crypto-uitwisselingsplatforms zijn prominente plaatsen waar mensen Bitcoin kopen. Het zijn legitieme marktplaatsen waar iedereen Bitcoin kan kopen en verkopen met fiatvaluta. De meeste van hen hebben speciale mobiele apps met unieke functies, zoals een handelssystee bitcoinera dat u kunt programmeren om Bitcoin te kopen, zelfs als u er niet bent.

De functie kan gebruikers ook op de hoogte houden van de prijsbewegingen van Bitcoin, zodat u weet wat de beste tijden zijn om Bitcoin laag te kopen. Eén Bitcoin is deelbaar in maximaal acht kleinere eenheden, zodat u de tokens kunt kopen op basis van uw budget en behoeften. Hetzelfde concept geldt voor het uitgeven van Bitcoin, aangezien u alleen het aangewezen bedrag ter waarde van het gekochte product zult overmaken.

De volatiliteit van Bitcoin

Volatiliteit is een van de grootste zorgen van Bitcoin, die u ook in gedachten moet houden bij het uitgeven ervan. Net als andere digitale munten kent Bitcoin scherpe en enorme koersschommelingen waardoor het soms een ongeschikte munt lijkt voor dagelijkse transacties. Dat betekent dat handelaren ook scherp moeten letten op de prijsbewegingen van Bitcoin om de prijzen van hun goederen en diensten aan te passen om onnodige verliezen te voorkomen. Op dezelfde manier moeten mensen ook de prijsschommelingen van Bitcoin volgen om te weten wat het juiste moment is om laag in te kopen.

Bitcoin-beveiliging

Traditionele betalingssystemen zoals banken en geldverwerkers werken gewoonlijk binnen een gecentraliseerd netwerk van dienstverleners. Bijgevolg zijn bij transacties altijd tussenpersonen betrokken om toezicht te houden op de geldoverdrachten. Dat lijkt misschien een veilig proces, maar de betrokkenheid van derden bij transacties stelt klanten bloot aan verschillende veiligheidsrisico’s, waaronder fraude en gegevensdiefstal.

Bitcoin biedt een veiliger platform dat wordt ondersteund door blockchain-technologie. In plaats van derden verifieert en compileert de blockchain de adressen en transactiegeschiedenissen van Bitcoingebruikers via een gedecentraliseerd netwerk van onafhankelijke nodes over de hele wereld. De publieke portefeuilleadressen onthullen niet de echte identiteit van de gebruikers. Bovendien kunt u Bitcoin ook anoniem verhandelen.

Blockchain valideert de gegevens op een versleuteld en onomkeerbaar openbaar grootboek, dat voor alle gebruikers toegankelijk is. De validatie van Bitcoin-transacties op een gedeeld digitaal grootboek creëert een omgeving zonder vertrouwen, aangezien niemand het kan manipuleren. Dat zorgt voor een betere beveiliging van de transacties, waardoor dubbele uitgaven en andere risico’s worden voorkomen.

Transactiekosten

Net als andere elektronische betaalsystemen, kent Bitcoin ook transactiekosten. De transactiekosten van Bitcoin zullen vooral afhangen van uw activiteiten en het volume van de transacties. U kunt de transactiekosten verlagen door rechtstreeks via uw portefeuille transacties te verrichten. Het verwerken van betalingen via een crypto-uitwisseling zal minimale kosten met zich meebrengen. Toch heeft Bitcoin lagere transactiekosten dan gewone bankoverschrijvingen en creditcards.

Bitcoin-vriendelijke bedrijven vinden

Hoewel de adoptie van Bitcoin door handelaars wereldwijd aanzienlijk is toegenomen, accepteren sommige bedrijven nog steeds geen cryptobetalingen. U moet dus ook bedrijven vinden die Bitcoin hebben geïntegreerd in hun betalingssystemen om transacties te verrichten. Er bestaan nu veel online platforms met gedetailleerde kaarten van bedrijven en winkels die Bitcoin accepteren in verschillende delen van de wereld.

Over het geheel genomen hebben Bitcoin-uitgaven unieke wendingen. Bitcoin biedt echter tal van voordelen ten opzichte van contant geld en andere elektronische betaalsystemen.