Je ziet het steeds vaker in Nederland, huizen met op het dak een rijtje zonnepanelen. Nu de gasprijzen de afgelopen maanden letterlijk door het dak zijn gegaan, stellen steeds meer mensen zichzelf de vraag: “Moet ik ook zonnepanelen kopen?” En op die vraag, maar ook vele andere vragen wordt antwoord gegeven in dit artikel!

Hoe werken zonnepanelen?

Om bij de basis te beginnen. Zonnepanelen absorberen lichtdeeltjes uit zonnestralen en lichtstralen. Op het moment dat ze geabsorbeerd zijn gaan ze bewegen tussen verschillende lagen in het zonnepaneel. Hierdoor ontstaat er een wrijving, waaruit dan een elektrische spanning ontstaat die dan omgezet kan worden in energie. Wel is er eerst een vervormer nodig om ervoor te zorgen dat die energie ook bruikbaar is voor bijvoorbeeld de elektronische apparaten in huis.

Voordelen

De eerste periode van de zonnepanelen zul je er nog geen winst uit halen. Maar vaak heb je na tien jaar al de investering eruit. Aangezien zonnepanelen gemiddeld gezien 25 jaar mee gaan, zul je er zeker 15 jaar gratis energie mee kunnen opwekken. En dus is de investering het meer dan waard. Ook zijn zonnepanelen volledig milieuvriendelijk. Vandaar dus de naam ‘groene stroom’.

 Op het moment dat je meer energie opwekt dan je nodig hebt, kun je het terug leveren aan het stroomnetwerk. Hiervoor zul je dan een vergoeding krijgen.

 Ook kun je door de overheid beloont worden voor de groene keuzen. Dan geven ze je een subsidie. Simpel gezegd betekend dat, dat je geld krijgt om bijvoorbeeld de zonnepanelen te installeren. Wel is het bedrag per gemeente verschillend. Vaak ligt het rond de 25 procent.

Nadelen

Waar mensen voornamelijk problemen mee hebben is dat zonnepanelen niet mooi zijn. Mensen vinden het er ontsierend uitzien op hun woning. Een oplossing daarover is om ze netjes en professioneel te laten installeren. Hierdoor zal het direct een stuk minder ‘lelijk’ uitzien. Het installeren zelf is ook nog niet zo gemakkelijk. Zo is simpelweg niet elk dak geschikt voor zonnepanelen. Denk bijvoorbeeld aan te weinig zon/ daglicht of obstakels waardoor ze niet geplaatst kunnen worden.

Gemiddeld hebben Nederlanders tien zonnepanelen. Dat is niet genoeg voor een groot gezin, denk aan drie of vier kinderen. Hierdoor moeten ze ook nog een alternatief hebben.

Steeds meer

In Nederland zijn ongeveer 2,76 miljoen woningen voorzien van zonnepanelen, dat is ruim 18%. De koploper als het gaat om de meeste zonnepanelen is op dit moment Drenthe. Daar heeft 29% van de woningen zonne-energie. Ook zijn er ook veel zonnepanelen in Zeeland en Friesland. Om precies te zijn ruim 25%. In Zuid-Holland zijn ze nog niet helemaal om, daar wekt ‘maar’ 11% van de woningen hun energie op door middel van zonnepanelen. Wel belangrijk om erbij te vermelden dat deze cijfers komen voor dat de gasprijs omhoog ging. Momenteel, zullen de percentages iets hoger liggen.

Hoe groter, hoe minder

Momenteel lopen de grote steden zoals Rotterdam en Amsterdam flink achter op de rest van Nederland. Procentueel gezien zijn maar 4% van de woningen in deze steden voorzien van zonnepanelen. Den Haag doet het iets beter met een krappe 5%. Utrecht is daarentegen de uitblinker van de vier. In deze stad wekt 13% van de woningen de energie op door middel van zonnepanelen. Dat is desondanks wel minder dan het landelijk gemiddelde met ruim 18%.

Uitblinkers

In tegenstelling tot de grote steden, geven de klein(ere) gemeentes wel het goeie voorbeeld. De gemeente Westerveld in Drenthe is koploper. Daar zijn 38% van de woningen voorzien. Ooststellingwerf zit hun op de hielen. In deze gemeente hebben 37% van de woningen zonnepanelen op het dak.  

Conclusie

Op het moment dat je voor de duurzame oplossing wilt gaan. Dan zijn zonnepanelen simpelweg de enige optie. Wel moet je daarvoor een investering doen, die je na ongeveer tien jaar wel terug verdiend hebt. Waardoor je daarna 15 jaar lang ‘gratis’ stroom hebt. Maar mocht je een groot verbruiker zijn dan zul je met het gemiddeld genomen aantal zonnepanelen niet voldoende hebben. Bekijk ook hoe groot de subsidie is in je gemeente. Dat extra steuntje in de rug kan zeker helpen!