Als je eraan denkt om met de tijd mee te gaan en je geld om te zetten in cryptocurrency moet je aan het volgende realiseren. Een crypto of cryptocurrency is een algemene term voor het Nederlandse cryptovaluta. Cryptovaluta is geld dat gebaseerd is op de beginselen van wiskunde, cryptografie, algoritmes en gedistribueerde computerwetenschap. Vandaar dat de term crypto is toegevoegd aan het woord currency (valuta). Een ander belangrijk sleutelwoord is gedistribueerd. Dit wordt vaak omschreven als decentraal. Het duidt op het feit dat cryptovaluta wordt gebruikt binnen een netwerk van deelnemers en niet centraal wordt beheerd of uitgegeven. Alle deelnemers maken gebruik van software om dit te verwezenlijken.

Alle deelnemers communiceren via deze software met elkaar over het internet. Een cryptocurrency is daarom ook een protocol voor het direct kunnen communiceren voor het overdragen van waarde, de cryptovaluta, bij handelstransacties. Hoe meer deelnemers het netwerk gebruiken, hoe waardevoller het wordt. Dit wordt ook wel het netwerk effect genoemd. Hoe groter het netwerk, hoe waardevoller deze is. Denk maar aan Facebook, dat is een waardevol sociaal netwerk. Een cryptovaluta is uiteindelijk een decentraal sociaal monetair netwerk.

Crypto kopen tips.

Wil je crypto’s kopen? Er zijn uiteindelijk zeer veel crypto’s die je kunt kopen zoals de bekende Litecoin. Echter, de eerste die werd uitgevonden is nog steeds de belangrijkste, dat is Bitcoin. Bitcoin heeft het grootste netwerkeffect en is het meest veilige monetaire netwerk. Aangezien de Bitcoin broncode open-source is d.w.z. publiek toegankelijk is, kan iedereen een kopie van Bitcoin maken deze code veranderen en een eigen crypto starten. Zo zijn de meeste cryptovaluta’s ontstaan, als een kopie van Bitcoin. De meeste crypto’s hebben een veel kleiner netwerk, zijn daardoor minder waard en vaak minder veilig. Begin altijd eerst met een goed begrip van Bitcoin, voordat je verder gaat met het experimenteren en onderzoeken van andere crypto’s.

Cyptovaluta kopen is tegenwoordig makkelijk voor elkaar te krijgen. Je kunt crypto altijd makkelijk 24/7 online kopen. Voordat je de aankoop doet is het wel handig om na te gaan welke partij betrouwbaar is. Er zijn namelijk tal van handelsplatformen die crypto’s verkopen, zoals Bitvavo, Blox, BTC Direct, Litebit, Etoro, Plus500 en nog veel meer. Maak een vergelijking en neem je tijd hiervoor. Ga na welke het best bij jouw behoefte passen. Ga de voor- en nadelen na, ga de betaalopties na. Na je platform en betaalmethode gekozen te hebben, kan je nagaan hoe je je de aangekochte crypto’s wil bewaren. Er zijn tal van wallets waaruit je kan kiezen, ga na welke bij jouw behoefte past. Je kan kiezen uit online, papieren, desktop, mobiele, en hardware wallets. Maak een goeie vergelijking, denk hierbij niet in termen van vandaag of morgen. Denk in termen van wat wil ik nog kunnen doen met de aangekochte crypto’s in de komende aantal jaren. Kies op basis hiervan je wallet. Na je wallet gekozen te hebben kan je overgaan tot het aanmaken van je account en aanschaffen van de gewenste cryptovaluta bij het platform van je keuze.

Hoe gebruik je je cryptovaluta?

Je kan cryptovaluta op verschillende webshops en in verschillende winkels gebruiken. Je kan zelfs crypto’s als gift sturen voor een vriend(in) of relatie, als die een crypto wallet heeft. Er komen tegenwoordig steeds meer bedrijven erbij die alle mogelijke crypto’s als betaalmiddel accepteren. Je kan crypto overmaken naar hun specifieke crypto- adres om je betaling te voldoen. Je kan ook een cryptocreditcard aanvragen, dit werkt op basis van de inhoud van je wallet. Via Visa of Mastercard worden je crypto’s omgezet in valuta voor gebruik. Je verstrekt dus credit aan jezelf uit je crypto account.